Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Moskalikova: „Legea Moldovei privind lupta împotriva separatismului ar putea încălca drepturile locuitorilor din Transnistria”

1 iul. 2023,, 16:20   Politică
4294 0

Tatyana Moskalikova, Comisarul pentru Drepturile Omului în Federația Rusă, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la introducerea unei noi legi privind separatismul în Moldova.

În opinia ei, noile norme pot fi aplicate oricărui rezident al Transnistrie care are un pașaport al unui cetățean al Federației Ruse.

„Un subiect de îngrijorare deosebită este introducerea în Republica Moldova a unei noi legi a separatismului, conform căreia o persoană poate risca o pedeapsă lungă cu închisoarea. Dacă se dorește, aceasta poate fi aplicată oricărui rezident al Transnistriei care deține pașaport de cetățean al Federației Ruse”, a scris Moskalikova pe canalul său Telegram, în urma unui dialog cu Comisarul pentru Drepturile Omului în republica nerecunoscută transnistreană Veaceslav Kosinski.

În plus, potrivit Avocatului Poporului, numeroase manifestări de rusofobie din partea autorităților moldovenești, în special, crearea de bariere artificiale la trecerea frontierei pentru locuitorii din Transnistria care au prezentat un pașaport rusesc, provoacă o îngrijorare extremă.

„I-am cerut domnului Kosinski să-mi trimită apeluri din partea cetățenilor ruși cu privire la problemele opresiunii lor”, a spus Moskalikova.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în februarie pedepse pentru separatism, complot împotriva statului și activități ilegale de informare. O serie de articole se referă la complot împotriva unui stat, colectarea neautorizată de informații, crearea unei structuri informaționale ilegale, contacte cu alte state sau organizații străine în scopul spionajului. Infractorii riscă închisoare sau o amendă grea.

Anterior, viceprim-ministrul Moldovei Oleg Serebrean a subliniat că obiectivele politicii de reintegrare a țării sînt în continuare axate pe soluționarea pașnică și cuprinzătoare a conflictului transnistrean, oferind toată asistența necesară cetățenilor Republicii Moldova de pe malul stîng al Nistru și în municipiul Tighina, menținînd totodată perspectiva integrării europene.


Oleg Serebrean a subliniat că atît politica de reintegrare a țării, cît și mecanismele convenite în cadrul negocierilor trebuie să conducă la o soluționare pașnică și definitivă a conflictului transnistrean, cu demilitarizarea regiunii, restabilirea controlului de către autoritățile constituționale și finalizarea proceselor reformelor structurale în toată țara.

În ceea ce privește modificările aduse privind „incriminarea separatismului” în legislația Republicii Moldova, s-a subliniat că acestea nu vor afecta procesul de negociere și persoanele conștiincioase, ci au ca scop prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa suveranității și integrității teritoriale a țării.

6
1
0
1
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?