Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Tiraspolul propune desfășurarea negocierilor în formatul "5+2" în regim online

22 ian. 19:15   Politică
2680 0

Tiraspolul se declară în favoarea menținerii negocierilor privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" și propune desfășurarea acestora în regim online.

Despre acest lucru a declarat liderul autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, în mesajul său adresat autorităților și administrației regiunii transnistrene.

El a declarat că Tiraspolul intenționează să mențină o interacțiune regulată cu participanții internaționali la procesul de negocieri în formatul "5+2" și să utilizeze mecanismele existente și platformele legitime de negocieri pentru a apăra interesele Transnistriei, drepturile și libertățile cetățenilor săi și interesele entităților economice.
Vadim Krasnoselski a subliniat importanța și necesitatea formatului "5+2", menționînd că Transnistria, alături de ceilalți participanți la acest format (Moldova, Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană și SUA), are drepturi și obligații egale, adică Transnistria are dreptul la vot și nimeni nu poate depăși acest lucru.

Liderul autoproclamatei RMN a subliniat că la început pandemia de coronavirus și apoi acțiunile militare din Ucraina, au afectat în mod obiectiv posibilitatea de convocare a acestui format. În același timp, el și-a exprimat convingerea că acest format poate fi convocat și în alte regimuri - online și altele.

"Întâlnirile recente, de altfel, arată că toți participanții la acest format se pot reuni într-un singur birou. Marți, în biroul Misiunii OSCE a avut loc o reuniune a reprezentanților politici în prezența tuturor participanților la format. Au avut loc întîlniri la Istanbul în decembrie – totul, de asemenea, a decurs bine. Cînd există dorință, există și rezultat, iar cînd nu există dorință sau există dorința de a pune în pericol acest format, atunci și rezultatele sînt la fel. Prin urmare, Transnistria, bineînțeles, este în mod tradițional în favoarea reluării acestui format și a continuării lui", a declarat Vadim Krasnoselski.
În același timp, el a însărcinat așa-numitul Minister al Afacerilor Externe al regiunii nerecunoscute transnistrene să promoveze și să implementeze ideea și dorința Tiraspolului de a continua dialogul în formatul "5+2" pe orice poziție a actorilor internaționali.


Anterior, viceministrul rus de externe Mihail Galuzin a declarat că este prematur de vorbit despre contacte în cadrul formatului de negocieri "5+2 privind reglementarea transnistreană", adăugînd că "viitorul acesteia va deveni mai clar după ce situația din Ucraina va fi rezolvată".

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare al Moldovei, Oleg Serebrian, a declarat că nu consideră posibilă reluarea negocierilor în formatul 5+2 atît timp cît este în desfășurare războiul din Ucraina.

1
2
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?