X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

SUA vor continua să contribuie la reglementarea transnistreană

27 feb. 2023,, 18:30   Politică
2817 0

Statele Unite ale Americii vor continua să contribuie la normalizarea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.

Despre aceasta s-a vorbit la întrevederea de luni, 27 februarie, a liderului autoproclamatei RMN, Vadim Krasnoselski, cu Reprezentantul Permanent al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Michael Carpenter, și Ambasadorul SUA în Moldova, Kent Logsdon.

Potrivit Serviciului de presă al liderului transnistrean, interlocutorii și-au declarat disponibilitatea pentru un schimb deschis de opinii cu privire la întregul spectru de probleme de interes reciproc. Ei au remarcat complexitatea situației geopolitice în lume și în special în jurul Transnistriei. Oficialii au subliniat importanța păstrării formatelor de negocieri și a continuării dialogului.

Vadim Krasnoselski a remarcat rolul Statelor Unite în procesul de reglementare a relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.

El a menționat că stagnarea îndelungată a formatului 5+2 a avut un impact negativ asupra dialogului și a subliniat inadmisibilitatea ca negocierile să fie paralizate pentru mult timp. Vadim Krasnoselski consideră că lucrările în formatul "5+2" ar trebui să continue la toate nivelurile și platformele disponibile, iar agenda bogată a negocierilor poate fi completată cu măsuri menite să asigure securitatea, stabilitatea și descalarea.


Liderul autoproclamatei RMN a menționat că așa-numita Lege privind separatismul nu adaugă optimism în ceea ce privește stabilirea relațiilor.

Documentul adoptat în Moldova reprezintă o amenințare la adresa drepturilor și libertăților transnistrenilor și pune în pericol procesul de negocieri, consideră Vadim Krasnoselski.

El a vorbit despre recenta sa discuție cu președintele în exercițiu al OSCE, Buyar Osmani, menționînd poziția pașnică a diplomatului și determinarea sa de a menține dialogul și de a-i oferi un impuls pentru rezolvarea aspectelor problematice existente. Această abordare este apropiată Transnistriei, care pledează în mod tradițional pentru o soluționare pașnică și îndepărtarea de conflict, a subliniat Vadim Krasnoselski.

Discutînd despre procesul de negocieri dintre Transnistria și Republica Moldova, Michael Carpenter a subliniat că Statele Unite susțin dialogul pașnic civilizat în formate tradiționale și vor continua să promoveze normalizarea relațiilordintre Transnistria și Republica Moldova.

Diplomatul american a vorbit despre întîlnirea cu reprezentanții societății civile care se ocupă de probleme importante din punct de vedere social, inclusiv combaterea violenței domestice. Părțile au discutat diverse proiecte umanitare implementate cu suportul OSCE. Diplomații americani au atras atenția asupra ajutorului pe care locuitorii Transnistriei l-au acordat refugiaților din Ucraina, subliniind că apreciază foarte mult acest lucru.

După discutarea problemelor de interes reciproc, participanții la întîlnire au convenit să mențină contactele de lucru.

Anterior, președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Buyar Osmani, a vizitat Chișinăul și Tiraspolul. El a cerut părților să intensifice contactele și, de asemenea, a promis să sprijine orice dinamică pozitivă în implementarea acordurilor și realizarea altora noi.

În același timp, Osmani a menționat motivele obiective ale înghețării formatului de negocieri "5+2" (Moldova, Transnistria, OSCE, Rusia, Ucraina și observatori din Statele Unite și UE) pe fundalul deteriorării relațiilor dintre Kiev și Moscova.
Ultima întîlnire în acest format a avut loc în octombrie 2019 la Bratislava, dar participanții săi nu au reușit să convină și să semneze documentul final.

4
0
0
0
11

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?