X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Serebrian: „Discursul lui Putin e îngrijorător, pune în discuție siguranța zonei Mării Negre”

23 feb. 2022,, 10:16   Politică
2545 3

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat Europei Libere că „R. Moldova și dosarul transnistrean sînt interconectate cu tot ce se întîmplă în regiune și la dosarul din Donbas”. El crede că decizia Rusiei în privința regiunilor separatiste ucrainene va „avea fără îndoială un impact” asupra problemei transnistrene, „măcar din simplu motiv că și Ucraina își va reseta poziția”.

Europa Liberă: sînteți un diplomat de carieră, o personalitate cu trecere pe la cancelariile diplomatice ale țărilor unde ați activat în calitate de ambasador – mă refer și la Paris, și la Berlin –, dar ați luat în gestiunea Dvs. acum un dosar foarte complicat, dosarul transnistrean. O să discutăm despre ceea ce vă propuneți să obțineți pînă la finele acestui mandat, dar mai întîi ne interesează opinia Dvs. referitoare la ceea ce se întîmplă în regiune și dacă recunoașterea de către Federația Rusă a celor două entități separatiste din estul Ucrainei ar putea să aibă impact și asupra Republicii Moldova, transmite Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Oleg Serebrian: „Firește că are impact asupra situației din toată regiunea Mării Negre. Republica Moldova este interconectată cumva și, mai ales, dosarul transnistrean la tot ce se întîmplă în regiune și la dosarul din Donbas, la alte conflicte active sau pasive din zonă. Deci, fără îndoială că va avea un impact, chiar și din simplul motiv că poziția Ucrainei se va schimba față de acest conflict și mai mult, ea deja a suferit o schimbare...”

Europa Liberă: Ar putea să se schimbe în bine? În ce sens ar putea să se schimbe?


Oleg Serebrian: „Mi-e greu deocamdată să spun direcția schimbării, dar că Kievul își va reseta mesajul pe tot ce ține de conflictele din zonă și că va fi mult mai hotărît în a înainta pe aceste dosare, inclusiv pe dosarul transnistrean care este prin ricoșeu și o problemă de securitate a Ucrainei cumva fiind la hotar cu Ucraina. Și, bineînțeles, problema preocupă la Kiev, preocupă clasa politică ucraineană, preocupă armata ucraineană, fără îndoială, dar preocupă și cetățenii simpli și asta trebuie iarăși luat în calcul.

Toate aceste frici legate de escaladarea tensiunilor în zonă sper să nu se adeverească...

A fost tradițional întotdeauna un contact foarte intens între Republica Moldova, zona transnistreană, populația regiunii Odesa, deci fără îndoială că și la nivel societal se va produce o schimbare de optică. Toate aceste frici legate de escaladarea tensiunilor în zonă sper să nu se adeverească. Sigur că sînt foarte multe pronosticuri proaste, eu sper că totuși situația în Republica Moldova nu va fi afectată chiar atît de mult, adică să se producă o destabilizare a țării, o redeschidere a acestui dosar conflictual și aceasta este una din sarcinile mele, de altminteri, ca negociator-șef, ca vicepremier pentru reintegrare să mențin cumva lucrurile stabile.”

Europa Liberă: Dvs. ați spus că admiteți că ar putea să se schimbe poziția Ucrainei, dar poziția Rusiei nu ar putea la fel să se schimbe?

Oleg Serebrian: „Nu știu dacă în poziția Federației Ruse va interveni o schimbare semnificativă în legătură cu conflictul transnistrean, adică depinde de cum va evolua situația în Ucraina. Dacă lucrurile se vor opri, adică se va păstra un fel de status quo, recunoașterea acelor două entități de către Federația Rusă și introducerea trupelor ruse care a fost o veste extrem de îngrijorătoare, introducerea trupelor ruse în Donbas, dar dacă se va opri la asta, atunci evident că lucrurile nu se vor schimba, cel puțin pentru moment, prea mult pentru noi. Dacă se va produce o deteriorare a situației în Ucraina, dacă mișcările vor fi mult mai mari, mai complexe, dacă se va produce o ofensivă de amploare, cum era așteptată la un moment dat, firește că s-ar putea să fim, din păcate, afectați și noi.”

Europa Liberă: Ați ascultat discursul dlui Putin?

Oleg Serebrian: „Da, l-am ascultat.”

Europa Liberă: Și ce impresie v-a făcut?

Oleg Serebrian: „Aceeași impresie pe care au avut-o foarte mulți oameni politici de la noi. A fost, în general, un discurs îngrijorător, adică pentru siguranța statelor din zona Mării Negre, nu doar pentru Ucraina, pentru că, deși vizată era Ucraina, cumva indirect, prin ricoșeu și alte țări, inclusiv Republica Moldova se simțeau cumva vizate de acest discurs. Deci era pusă în discuție siguranța zonei Mării Negre în general, un status quo care s-a format timp de decenii.

Reconfigurarea hărții zonei Mării Negre este un lucru periculos în sine, e o zonă foarte turbulentă, un amalgam de conflicte, de jucători foarte diferiți, unii foarte importanți, Turcia, bunăoară, Ucraina este un jucător regional de asemenea foarte important și atingerea acestui echilibru, destabilizarea situației în zonă poate produce un foarte periculos efect al dominoului, încălzi sau aprinde dosare conflictuale închise, cum este și cel din Transnistria, sau provoca dosare conflictuale care sînt cumva văzute ca potențiale destabilizatoare în regiune. Și noi avem cîteva dosare de genul acesta și pe teritoriul Republicii Moldova, care în cazul dezechilibrării situației pot fi niște provocări la siguranța noastră.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?