Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Șefa Procuraturii Anticorupție a comentat „lichidarea” Partidului ȘOR

19 iun. 2023,, 20:03   Politică
3625 2

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a comentat decizia Curții Constituționale (CC) privind „lichidarea” Partidului ȘOR din 19 iunie 2023.

Ea a dat de înțeles că această formațiune ar fi avut aceeași soartă, chiar dacă decizia Curții ar fi fost alta, pentru că procurorii anticorupție urmăreau acest rezultat, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„PA a finalizat urmărirea penală în dosarul Partidului ȘOR și a Marinei Tauber. Noi am sesizat CC cu privire la probele acumulate în comun cu CNA. Am trimis informația solicitată, dar pînă la urmă n-am participat în acest proces”, a amintit Veronica Dragalin la emisiunea „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova, ediția de luni.

„Nu știam la ce decizie să mă aștept, pentru că nu sînt expert în legea constituțională, dar din punctul de vedere a legii penale, această formațiune putea fi lichidată și pe cale penală. PA urmărea acest rezultat”, a continuat ea.

Partidul Șor a fost declarat neconstituțional. Hotărîrea a fost pronunțată luni de către Curtea Constituțională sesizată în acest sens de Guvern. De la data pronunțării acestei hotărîri, Partidul politic Șor se consideră dizolvat. Niciun act al organelor acestui partid adoptat după pronunțarea deciziei respective nu are valoare juridică. Hotărîrea Curții este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial. La prezenta hotărîre, judecătorul Serghei Țurcan a formulată o opinie disidentă, iar judecătorul Vladimir Țurcan a formulat o opinie separată. Reprezentanții Partidului Șor au numit decizia CC abuzivă și criminală. Potrivit lor, aceasta va fi prima hotărîre a Curții care va fi anulată de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. La rîndul lor, avocații Guvernului consideră hotărîrea Curții drept una istorică pentru democrația Republicii Moldova, aceasta fiind întemeiată și bazată probele prezentate de executiv.

8
0
0
0
39

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?