Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Sandu: "Tindem să creștem accesul produselor noastre pe piața UE"

7 iul. 2023,, 13:45   Politică
3685 0

Președintele Maia Sandu a discutat joi la Chișinău cu Paolo Gentiloni, Comisarul European pentru Economie despre integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Șefa statului a subliniat că, în ultimii zece ani, piața unică europeană a devenit cea mai importantă destinație de export pentru Republica Moldova. În anul 2022, 60% din exporturile moldovenești au fost către țările Uniunii Europene, iar producătorii moldoveni au cîștigat peste 2,5 miliarde de dolari pe această piață, notează Noi.md.

„Am reușit să obținem ca șapte categorii de produse - roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri - să fie vîndute pe piața UE fără ca exportatorii noștri să achite taxe vamale. În continuare, obiectivul nostru este să creștem accesul produselor noastre pe piața europeană prin eliminarea cotelor la produsele agricole moldovenești și facilitarea accesului produselor de origine animală pe piața UE.

Pentru a integra economia noastră în cea europeană și a beneficia mai mult de această piață stabilă și bogată, lucrăm și la conectarea infrastructurii de transport și a celei energetice”, a spus Sandu.


În discuțiile cu Comisarul Gentiloni, Președinta Maia Sandu l-a informat despre progresul înregistrat în îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, necesare pentru inițierea negocierilor de aderare la UE cît mai curînd posibil. „sîntem determinați să îndeplinim toate criteriile și condițiile necesare pentru a ne alinia la standardele UE și a deveni țară membră”, a conchis șefa statului.

6
1
0
0
12

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?