Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Roman Mihăieș: În partidul de guvernămînt vor exista persoane care își vor da seama că acest lucru nu se poate face

30 mai. 17:45   Politică
3629 1

Modificarea Codului Penal al Republicii Moldova, care prevede noi măsuri împotriva trădării de țară și spionajului, este prea dură pentru cetățenii care au o poziție politică diferită.

Astfel a comentat analistul politic Roman Mihăieș proiectul de modificare propus de deputații partidului de guvernămînt. Potrivit lui Mihăieș, vor exista oameni în partidul de guvernămînt care vor realiza că acest lucru nu trebuie făcut. Analistul a menționat că astfel de măsuri sînt utilizate în cazuri excepționale în alte țări și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la folosirea lor în Moldova.

„Chiar dacă vă uitați la statisticile din România și din alte țări europene, ele sînt aplicate în cazuri excepționale. Iar la noi, în mica Moldovă, clocotesc niște spirite atît de aprinse și vom aplica un articol dur, grav, împotriva oamenilor care gîndesc diferit", a declarat el în cadrul emisiunii «По фактам». Mihăeș a avertizat, de asemenea, asupra posibilelor riscuri asociate cu amendamentul, care ar putea afecta liderii de opinie, jurnaliștii și bloggerii.

„Să presupunem că unii subiecți sînt rezidenți ai unor servicii de informații și desfășoară acțiuni ostile, chiar și, de exemplu, de dezinformare, dar sînt unul sau doi și atît. Și aici pot fi trași la răspundere niște bloggeri, jurnaliști. De exemplu, un jurnalist va spune ceva care nu va fi pe placul procurorului - și el va iniția o procedură penală pentru trădare", a explicat analistul.

Se propune ca în Codul penal să se prevadă că „înalta trădare, adică fapta săvîrșită în mod deliberat de către un cetățean al Republicii Moldova împotriva suveranității, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacității de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, al unei organizații străine, al unei entități anticonstituționale sau al reprezentanților acestora, se exprimă prin: trecerea de partea inamicului în timpul unui război sau conflict armat; spionajul; divulgarea secretelor de stat; ajutorul la executarea unor activități care vizează securitatea statului”. Prin urmare, scopul este de a face mai clară această normă de incriminare prin stabilirea principalelor atribute ale faptelor penale care definesc trădarea, precum și de a proteja valorile fundamentale ale existenței statului, care sînt consacrate în mod explicit în Constituție. Se propune, de asemenea, introducerea unei forme suplimentare de trădare. Aceasta constă în asistarea unui stat străin, a unei organizații străine, a unei entități anticonstituționale sau a reprezentanților acestora pentru a desfășura activități ostile împotriva securității statului. Aceasta se poate manifesta chiar și prin campanii de dezinformare, activități organizate pe o anumită perioadă de timp, menite să atingă scopuri ostile prin dezinformarea publicului, care pot submina suveranitatea, independența, unitatea, indivizibilitatea, securitatea sau capacitatea de apărare a Republicii Moldova", se arată în document.

23
7
1
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?