Recean: "Unii judecători trebuie să înțeleagă că nu au legitimitate"

14 sep. 11:47   Politică
2459 3

Prim-ministrul Dorin Recean spune că cel mai important domeniu, unde trebuie să existe prioritar reforme și schimbări este cel al justiției, or, la acest capitol țara noastră mai are de lucru. Deși, afirmă premierul, sunt realizate deja și multe progrese.

"Cea mai mare așteptare față de noi este domeniul justiției și aici justiția trebuie să livreze rezultate. Dar iată că avem și unele succese. În sfîrșit, avem un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), care este funcțional.

Așteptăm CSM-ul să curețe și Inspecția Judiciară (IJ), pentru că eu știu mai multe cazuri, cînd procurorul general interimar s-a adresat CSM-ului și IJ ca să semnalizeze abuzul din partea unor judecători, care dau arme la criminali, care îl lasă pe Andronachi să se plimbe liber, dar IJ le spune că acolo totul este normal. Deci așteptarea este să ne mișcăm pe autocurățarea în domeniul justiției", a menționat premierul la jurnal tv, în cadrul emisiunii "Secretele Puterii" , notează Noi.md.

Dorin Recean și-a exprimat ferma convingere că lucrurile se vor schimba înspre bine în domeniul justiției și că reforma va da roade.

"Așa cum am spus, avem deja și rezultate: este CSM-ul, avem CSJ-ul, din care cei mai toxici judecători au plecat. Acum miza noastră este să se întîmple vetting-ul, după care CSM-ul să numească judecători integri în CSJ și în celelalte instanțe.


Este important să ținem cont de un lucru - noi vrem ca această reformă să fie sustenabilă? Noi vrem peste 5 ani să avem judecători independenți sau vrem peste 5 ani să avem judecători, care ascultă de guvernare?

Reforma justiției este fundamentală pentru sustenabilitatea la absolut orice transformare în țara asta. Da, cîteodată, asta este frustrant pentru mine ca și cetățean, nu doar ca premier, da, cîteodată, asta arată de parcă guvernarea este slabă, dar guvernarea gradual a întreprins toate măsurile necesare ca să nu ne lăsăm șantajați, cînd unii judecători amenință cu blocarea justiției", a mai spus Recean.

Primi-ministrul a evidențiat că se va insista în continuare pe autocurățarea judecătorilor, care trebuie să devină cu adevărat independenți și pe faptul ca justiția să facă justiție și să nu asculte de un guvern sau altul.

"Oamenii ăștia trebuie să înțeleagă că o parte din ei pur și simplu nu au legitimitate. Nu pot să pretindă ei independență, pentru că nu au legitimitate", a spus Recean.

Amintim că în luna august Asociația Judecătorilor a venit cu o reacție la declarațiile premierului făcute în ședință de Guvern, care i-a calificat drept o "minoritate coruptă".

"Înțelegem necesitatea unei reforme continue în justiție, dar aceasta trebuie făcută cu respect pentru principiile fundamentale ale justiției, și nu prin denigrarea și discreditarea judecătorilor care servesc cu integritate și profesionalism", au menționat atunci membrii Asociației.

Întrebat, dacă ia în calcul faptul ca în cadrul Tribunalului Anticorupție, care ar urma să fie creat în țara noastră, să fie aduși și magistrați din România, prim-ministrul a răspuns afirmativ.

Recent, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru a avbut discuții despre colaborări pe segmentul dezvoltării domeniului justiției din Republica Moldova atît cu reprezentanți ai României, cît și ai Italiei.

Amintim că reforma în domeniul justiției este una dintre cele 9 condiționalități, pe care țara noastră trebuie să le realizeze pentru a avansa în demersul său de aderare la Uniunea Europeană.

1
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?