Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președinția neagă că fostul șef Naftogaz ar consilia-o pe Maia Sandu

9 oct. 2023,, 22:10   Politică
2842 0

Președinția a venit cu o reacție, după ce fostul șef al companiei ucrainene de stat, Naftogaz, Andrei Kobolev, cercetat penal de autoritățile ucrainene, a declarat că este consilierul președintei Maia Sandu.

Instituția prezidențială a declarat pentru NM că Kobolev a oferit consultanță pro-bono autorităților de la Chișinău, însă în perioada în care acesta nu figura într-un dosar penal. În prezent, potrivit sursei citate, acesta ar oferi servicii de consultanță Ministerului Energiei, notează Noi.md cu referire la newsmaker.

„Andrei Kobolev, fost președinte al Consiliului de Administrație al companiei ucrainene Naftogaz (în 2014-2021), a oferit consultanță pro-bono autorităților de la Chișinău, la recomandarea Comisiei Europene. În toiul crizei energetice din 2021-2022 – perioadă în care el nu figura ca suspect într-un dosar penal”, se arată în răspunsul Președinției pentru NM.

Instituția prezidențială susține că, în prezent, Andrei Kobolev oferă consultanță Ministerului Energiei al Republicii Moldova pe subiecte ce țin de auditul datoriei Moldovagaz, „avînd în vedere experiența sa de la Naftogaz, cînd compania a cîștigat litigiul cu gigantul rus Gazprom, la Curtea de Arbitraj de la Stockholm, în urma căruia au fost recuperați 4,6 miliarde de dolari SUA în folosul Ucrainei”.

„Precizăm, că Andrei Kobolev nu o consiliază pe președinta Maia Sandu în bază de contract și nu este consilierul ei titular”, au mai preciza reprezentanții direcției informare și comunicare cu mass-media din cadrul Președinției.


De menționat că Andrei Kobolev a declarat că a devenit consilierul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. El a vorbit despre acest lucru la o ședință a Înaltei Curți Anticorupție a Ucrainei, care examina extinderea măsurii preventive pe numele său. „Ajut această țară să finalizeze procesul de audit al datoriilor către Gazprom”, a spus Kobolev, potrivit presei din Ucraina.

Andrei Kobolev a condus Naftogaz din 2014 pînă în 2021. În februarie 2022, el a fost suspectat că ar fi obținut ilegal bonusuri în valoare de peste 229 de milioane hrivne (aproximativ 6,3 milioane de dolari), după ce a cîștigat un proces de arbitraj la Stockholm. Anchetatorii de la Biroul Național Anticorupție al Ucrainei cred că acesta ar fi putut încălca legea, după ce ar fi beneficiat de bonusuri în valoare de 37,48 milioane de hrivne (aproximativ 1 milion de dolari).

0
2
0
2
16

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?