X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Președintele Adunării Naționale: "Nici noi nu sîntem mulțumiți de alegeri, dar a merge împotriva oamenilor înseamnă a le scuipa în față"

17 mai. 2023,, 12:00   Politică
8265 0

Dmitri Konstantinov, Președintele Adunării Populare a Găgăuziei (APG), a declarat că în autonomie nu vor avea loc alegeri repetate, iar Evghenia Guțul, care a fost aleasă în funcția de bașcan, își va îndeplini atribuțiile.

Declarațiile au fost făcute după încheierea ședințe extraordinare a APG, în cadrul căreia deputații poporului găgăuz au susținut decizia CEC a Găgăuziei privind alegerile pentru funcția de bașcan, desfășurate duminica trecută, scrie point.md .

"Acesta probabil a fost un strigăt al sufletului. Ați văzut că toți deputații au luat o decizie în unanimitate. Pentru că poporul nu mai poate așa. Cred că acest lucru ar trebui să înțeleagă și conducerea: ar trebui să înceapă să înțeleagă că voința poporului trebuie pusă pe primul loc. Noi înșine (mulți) sîntem nemulțumiți de alegeri, dar a merge împotriva oamenilor înseamnă a le scuipa în față", a spus Konstantinov.

Potrivit lui, în această situație, anume din această cauză APG protejează legea și Comisia Electorală Centrală din regiune.

"La CEC nu a fost înregistrată nici o plîngere. Nici una! Dar undeva în Chișinău există o mulțime de plîngeri. Conducerea ne-a spus deja că există deja încălcări. Nu este nevoie deja de judecată! De ce să mergem în instanță dacă știm cum se va termina acolo? Prin urmare, găgăuzii au decis să facă un pas înainte. Oamenii cer de la noi", a subliniat președintele Adunării Populare.
În plus, Konstantinov a spus că autoritățile găgăuze intenționează să convoace un congres al deputaților pentru a decide "cum să meargă mai departe."


"Nu se poate așa! Aceasta nu este deloc o democrație. Ei ne spun că ducem o politică greșită", s-a indignat el, adăugînd că "linia roșie a fost trecută deja”.

Potrivit declarației sale făcute în fața locuitorilor găgăuzi adunați pe stradă, orașul Comrat nu intenționează să cheltuiască din nou fonduri bugetare și să organizeze alegeri repetate ale bașcanului.
"Găgăuzia oricum nu va face ce vrea Centrul. Nu vom mai organiza alegeri. Am decis și vom merge cu acest bașcan", a conchis președintele APG.

Potrivit rezultatelor celui de-al doilea tur de scrutin din Găgăuzia, candidatul Partidului Șor, Evghenia Guțul, a obținut peste 52% din voturi, iar oponentul său, Grigorii Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a obținut aproape 48% din sufragii. După alegerile bașcanului, reprezentanții Consiliului electoral de la Comrat urmează să meargă la Centrul Național Anticorupție în legătură cu acuzațiile de încălcare a legislației electorale.

În seara zilei de 16 mai, ANG a susținut în unanimitate decizia Comisiei Electorale Centrale a autonomiei de a recunoaște rezultatele alegerilor bașcanului și alegerea Evgheniei Guțul.

Se pare că mai mult de jumătate dintre alegătorii găgăuzi au rămas foarte impresionați de promisiunile bănești ale lui Șor, precum și de banii care, potrivit martorilor oculari, au fost cheltuiți în dreapta și în stînga de agitatorii "Șor". În același timp, este impresionant rezultatul lui Grigorii Uzun, care a obținut aproape jumătate din voturi, dar pentru a cărui campanie electorală au fost cheltuite de cîteva ori mai puține mijloace financiare și care nu a mituit alegătorii. Acest lucru vorbește despre faptul că în Găgăuzia sînt mulți oameni care nu pot fi cumpărați prin nicio promisiune, iar acest fapt este îmbucurător.

26
0
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?