Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Popșoi, despre aderarea Moldovei la UE: "Nu aș vrea să creez mari iluzii"

21 sep. 2021,, 11:00   Politică
3638 7

Există toate premisele ca, în cazul implementării cu succes a planului de reforme, actuala guvernare de la Chișinău, la sfîrșitul mandatului său de 4 ani, să fie gata să aplice pentru aderarea republicii la Uniunea Europeană.

Despre acest lucru a declarat vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii Acțiune și Solidaritate (PAS), Mihai Popșoi, la emisiunea AVA TV, relatează Noi.md.

El a menționat că oficialii europeni serioși de la Bruxelles și din alte capitale europene au o atitudine foarte optimistă față de Moldova, avînd în vedere situația politică actuală din țara noastră.

"Da, există un anumit credit de încredere, pe care trebuie să-l justificăm în viitorul apropiat și pe termen mediu și lung, să dovedim că acesta nu este doar un credit de încredere, dar de fapt noi îndeplinim ceea ce promitem, în primul rînd, cetățenilor Republicii Moldova, privind reforma justiției, îmbunătățirea economiei. Și acesta va fi un ajutor serios pentru a apropia integrarea europeană a țării", a spus Mihai Popșoi.

Potrivit lui, din păcate, însăși conceptul Integrării Europene a Republicii Moldova a fost discreditat.


"Pentru că atunci cînd integratorii europeni Filat, Plahotniuc și Ghimpu au împărțit țara în bucăți și au încercat să o jefuiască cît au putut, esența integrării europene a suferit fără vină, pentru că Uniunea Europeană nu este de vină că am avut astfel de hoți aici. UE a avut cele mai sincere intenții. Ei au vrut să ajute cetățenii moldoveni. Și și-au dat seama mai tîrziu, oprind asistența financiară pentru regimul Plahotniuc, și acest lucru, pînă la urmă, de asemenea, a contribuit la faptul că am scăpat de acest regim", a subliniat vicepreședintele Parlamentului.

El a menționat că acum, dacă ne uităm la sondaje, cetățenii susțin integrarea europeană a Republicii Moldova aproape în aceeași măsură ca în 2008-2009.

"Ne apropiem de indicatorul record de 73%, care a fost mai devreme. Și nu putem și nu avem dreptul să nu corespundem așteptărilor, pentru că țara nu va mai suporta o asemenea dezamăgire. Dar nici nu se pune problema. Dimpotrivă, avem acum o oportunitate reală de a repara toate aceste lacune uriașe și tot acest timp pierdut, dat fiind existența unei mono-majorități în parlament, marea deschidere și sprijinul Bruxellesului și a capitalelor europene și disponibilitatea de a acorda asistență și a oferi sprijin, împreună cu alți parteneri", a declarat Mihai Popșoi.
"Toate acestea vor aduce beneficii dezvoltării Republicii Moldova, iar pe termen mediu îmi este greu să ofer o dată exactă, dar la sfîrșitul celor 4 ani de mandat, există toate premisele ca, dacă vom urma planul existent, în 4 ani vom fi gata să aplicăm pentru aderarea la UE, dacă totul va fi normal în interiorul țării", a spus vicepreședintele Parlamentului.

El a atras atenția asupra faptului că este foarte greu de controlat conjunctura europeană.

"Ține cu toții minte criza migranților din 2016, cînd nimeni nu se putea gîndi la asta, probleme din cauza Brexit. Acum, UE are această deschidere și avem planuri pe care, dacă reușim să le punem în aplicare, vom putea accelera procesul de integrare europeană datorită deschiderii partenerilor noștri europeni. Dar, pînă la urmă, acest lucru va depinde în mare parte de cum vor decurge lucrurile în Moldova. Și noi suntem hotărîți, ca nimeni înaintea noastră, să realizăm reforme, să nu cedăm, așa cum, din păcate, a fost în cazul predecesorilor noștri, și la sfârșitul mandatului nostru, eu sper foarte mult și cred că, ținînd cont de planuri și perspective reale, vom avea toate premisele de a aplica pentru calitatea de membru în Uniunea Europeană", a subliniat Mihai Popșoi.

"Nu vreau să creez mari iluzii, dar în aceiași măsură acest lucru este real și va depinde de rezultatele noastre. Și noi intenționăm să punem în aplicare planurile și sînt sigur că Uniunea Europeană ne va trata cu aceeași deschidere, deoarece este și în interesul UE să arate că pot ajuta cu adevărat țările să schimbe situația în care se aflau. Vedem că în cazul Ucrainei este complicat, dar există unele progrese. Și Georgia are propriile sale probleme și putem încerca să devenim din nou lideri. Cetățenii noștri ne-au oferit o a doua șansă, și UE este gata să ne ofere a doua șansă. A treia șansă s-ar putea să nu existe. Prin urmare, este necesar să profităm de această șansă și sînt sigur că cetățenii Republicii Moldova înțeleg acest lucru și sper că, după acești cîțiva ani, cetățenii vor vedea schimbări adevărate. Dar acest lucru nu depinde numai de noi. Depinde de fiecare cetățean, pentru că numai împreună putem rezolva toate problemele, inclusiv îmbunătățirea calității economiei, depășirea pandemiei ș.a.", a declarat vicepreședintele Parlamentului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?