Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Poporul a ales: Ce urmează și cînd va fi învestit în funcție noul președinte

16 noi. 2020,, 11:15   Politică
4475 3

Pînă la învestirea în funcție a președintelui nou ales, urmează mai multe proceduri juridice, prevăzute în Codul electoral și Constituția R Moldova, notează Noi.md.

Totalizarea rezultatelor alegerilor

Comisia Electorală Centrală, în termen de 3 zile de la data semnării procesului-verbal de totalizare a alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale un raport privind rezultatele alegerilor.

În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Validarea mandatului de Preşedinte al Republicii Moldova


(1) Curtea Constituţională confirmă rezultatele alegerilor şi validează alegerea unui candidat, adoptînd o hotărîre care se publică imediat.

(2) Pînă la validarea mandatului, candidatul ales la funcția de Preşedinte al Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membru al vreunui partid politic şi nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.

Depunerea jurămîntului

Candidatul a cărui alegere a fost validată depune jurămîntul în faţa Parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel tîrziu la 45 de zile după alegeri.

Textul jurămîntului:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei.”

Din ziua depunerii jurămîntului începe efectiv exerciţiul mandatului de Preşedinte al Republicii Moldova.

Mandatul Preşedintelui Republicii Moldova durează 4 ani.

Menționăm că în urma procesării a 100% din procesele verbale, Maia Sandu a acumulat 57,75 la sută din sufragii, iar Igor Dodon - 42,25%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?