X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

Popescu spune că R.Moldova ar putea primi statutul de candidat pe 24 iunie

14 iun. 2022,, 07:43   Politică
3275 0

Vizita președintelui francez la Chișinău este un mesaj puternic de sprijin al aspirațiilor noastre europene. Declarația aparține vicepremierului Nicu Popescu, potrivit căruia relațiile dintre Chișinău și Paris sînt acum la cel mai înalt nivel de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Șeful diplomației mai spune că în data de 24 iunie Republica Moldova va primi un răspuns oficial din partea Uniunii Europene la cererea depusă de autorități pentru obținerea statutului de candidat la aderare, notează IPN.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene spune că vizita președintelui Emmanuel Macron la Chișinău este un mesaj de sprijin al Republicii Moldova în contextul crizei de securitate din regiune și de susținere a parcursului nostru european. Nicu Popescu spune că, deținînd președinția Uniunii Europene, Franța susține agenda de reforme a Chișinăului.

„Este un semnal foarte puternic de sprijin pentru Republica Moldova. În relațiile cu Franța trecem printr-o perioadă istorică. În 29 de ani președintele Republicii Moldova și cel al Franței s-au văzut doar de două ori, în 1997 și 1998. Iar de la venirea la președinție a Maiei Sandu, această reuniune de la Chișinău a președinților va fi a patra întrevedere. Detaliile vizitei președintelui Macron încă se discută. Va fi o ieșire la presă, iar detaliile discuțiilor vor fi făcute publice atunci”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Vicepremierul spune că în urma examinării chestionarelor completate de Republica Moldova, Uniunea Europeană va veni cu recomandări în vederea democratizării și modernizării țării. Nicu Popescu recunoaște că cele mai mari restanțe le înregistrăm la capitolul combaterea corupției și reforma justiției, însă și-a exprimat speranța că Uniunea Europeană ne va oferi o perspectivă clară de aderare.

„Ne așteptăm la semnale foarte pozitive din partea Uniunii Europene. Pe 17 iunie Comisia Europeană va face publice recomandările și viziunea sa privind modul în care urmează să evolueze relațiile cu Republica Moldova, statele membre UE vor discuta timp de cîteva zile aceste recomandări și în 24 iunie vor veni cu o recomandare a întregii Uniuni Europene. Noi sperăm să obținem o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană, ca la o etapă ulterioară să putem începe negocierile de aderare. Trebuie s-o spunem clar și deschis, Republica Moldova mai are de lucru înaintea începerii negocierilor de aderare. Așteptăm să vedem care sînt lacunele identificate în urma răspunsurilor din chestionar pe care trebuie să ne concentrăm”, a mai spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Potrivit agendei anunțate de Palatul Elysée, în această seară președintele Franței, Emmanuel Macron, ajunge în România. Mîine va merge împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, la baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Tot mîine, Macron este așteptat și în Republica Moldova. Ulterior, liderul de la Paris va merge la Kiev.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?