Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

Persoanele cu dublă cetățenie ar trebui să renunțe la aceasta în cazul numirii în funcții înalte. Opinie

6 iun. 2022,, 16:30   Politică
21580 0

În Moldova, cetățenii care au dublă cetățenie trebuie să renunțe temporar la cetățenia statului străin în cazul numirii în funcții de rang înalt pe durata activității lor și nu ar trebui să aibă dreptul de a părăsi țara timp de 4-5 ani de la plecarea din aceste funcții.

Această opinie a fost exprimată de jurnalistul, expertul Centrului de Studii Strategice și Reforme, Alexandr Stahurschi, vorbind în cadrul emisiunii "Întrebarea principală cu Iulia Fedorova" de la postul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a sfătuit opoziția și actuala guvernare să învețe lecții din toate și să nu uite de responsabilitatea politicienilor.

"Orice persoană care se află într-o poziție de conducere, fie că este politician sau reprezentant al unei organizații, trebuie să poartă răspundere pentru activitatea sa directă. Iată atunci politicienii noștri vor ști că au o responsabilitate pentru munca lor și cînd se vor teme de această responsabilitate, atunci poate se va schimba ceva", a spus Alexandr Stahurschi.

Potrivit lui, în prezent în țara noastră s-a creat o situație de impas, cînd persoanele cu dublă cetățenie, dar în partidul de guvernămînt majoritatea au dublă cetățenie, pot pur și simplu părăsi Moldova după ce au plecat din funcții.


"Ei pot pur și simplu să fluture cu mîna Moldovei și să plece. Mi se pare că ar trebui să existe o oarecare inițiativă din partea opoziției. Acest subiect trebuie discutat pe unele platforme publice. Să fie discutat poate de vechii politicieni moldoveni, dar mie mi se pare că un factor important ar trebui să fie faptul că o persoană care își asumă o funcție înaltă de conducere, să renunță la cea de-a doua cetățenie pe durata activității sale. Adică, să slujească numai statului său, în care trăiește și lucrează. Al doilea punct este ca pe parcursul a 4-5 ani de la terminarea muncii sale excelente, să poată folosi împreună cu toți ceilalți cetățeni rezultatele muncii sale bune. Atunci el însuși va înțelege că nu va merge în funcții înalte undeva în străinătate cu mențiunea în CV că a ocupat funcții înalte în Moldova, indiferent de ceea ce a făcut în țara noastră", a spus Alexandr Stahurschi.

44
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?