X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinii: "La Vilnius, Moldova a primit sprijin, dar mai avem încă multe probleme"

13 iul. 2023,, 08:45   Politică
2416 0

La Summit-ul de la Vilnius, Moldova a obținut maxim ce putea să obțină la această etapă de la un asemenea eveniment de anvenrgură, mai exact, fiind vorba de reconfirmarea de către liderii statelor membre NATO a angajamentelor asumate anterior: sprijinul pentru consolidarea rezistenței și a capacităților țării noastre de apărare și de securitate. De această părere sînt unii politicieni și experți.

Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza afirmă că deși Summit-ul Nato de la Vilnius, Lituania, a fost un eveniment dedicat mai mult Ucrainei, totuși s-a văzut și srijinul pentru Moldova.

"În cazul Republicii Moldova, rezultatele acestui Summit reconfirmă angajamentele asumate anterior de liderii țărilor membre NATO în raport cu țara noastră", a specificat directorul IPRE în cadrul emisiunii "Secretele Puterii", transmite Noi.md cu referire la jurnaltv.md.

Și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Dan Perciun, a confirmat că Moldova a obținut de la acest eveniment maxim ce putea obține în prezent.

"Avem deschiderea țărilor membre NATO de a ne susține în continuare, un mesaj foarte tranșant în raport cu Federația Rusă și tot suportul pe viitor, ceea ce este maxim ce ne-am putea aștepta la această etapă, ținînd cont și de nivelul nostru de pregătire de a merge mai departe în procesul de aderare la Uniunea Europeană", a punctat Perciun.


La rîndul său, președintele Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Dinu Plîngău, a menționat că, dacă Ucraina va deveni stat mebru NATO, atunci Republica Moldova fie se va afla între două țări, care fac parte din Alianță, și atunci sub aspectul securității vom fi ok, fie va fi luată la pachet.

"În contextul actual, noi avem foarte multe probleme și carențe dincolo de voința noastră politică pe interior de a solicita o asemenea chestiune celorlalte țări. Tare mult contează în acest aspect acțiunile statelor membre ale Alianței", a spus Plîngău.

Amintim că în urma unui sondaj recent realizat de Intellect Group, doar 9,8 la sută dintre moldoveni consideră că blocul militar NATO poate asigura securitatea țării noastre, iar numărul total al moldovenilor care doresc ca noi să rămînem o țară neutră este de 54%.

3
1
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?