Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Opinie: Unioniștii visează la recompense, dar nu le vor primi

20 mar. 2018,, 11:17   Politică
6053 17

Unioniștii, care vor ca Republica Moldova să-și piardă independența și să devină parte a României, visează la faimă, recompense și monumente, dar nu vor primi dividendele dorite.

Această opinie a fost exprimată de istoricul și politologul Zurab Todua, care a vorbi la emisiunea „Mecanismul de acțiune” («Механизм действия»), de pe canalul de televiziune NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a subliniat că tema unionismului este foarte convenabilă pentru politicieni.

„Cînd politicienii au nevoie de ceva, această problemă iese imediat la suprafață și începe să le fie impusă oamenilor, pentru că, dacă mergi prin Moldova și vorbești cu oamenii, tema unionismului în lista intereselor lor ar fi printre ultimele. Dar acum, ca la începutul anilor 1980-90, ea este în interesul politicienilor de pe ambele maluri ale Prutului. Unii politicieni vor să intre în istorie ca inițiatori ai Marii Uniri. Ei se văd mari, vrînd ca în viitor să li se ridice monumente la Chișinău și București. Ei fac tot posibilul ca Moldova să-și piardă independența și să devină parte a României”, a spus istoricul și politologul.

„Ei sînt siguri că societatea din ambele state le va fi foarte recunoscătoare, ei cred că vor fi decorați, că vor deveni senatori. Vor să li se pună monumente. Dar ei uită un lucru simplu care lucrează întotdeauna în politică: serviciul deja prestat nu are niciun preț”, a spus Zurab Todua.


Potrivit lui, tema unirii pentru ei este ca un fel de viitor luminos. „În momente diferite, diferiți politicieni au prezentat astfel de idei greu de realizat. Exploatînd acest subiect, ei au ajuns la putere. Problema unioniștilor de pe ambele maluri ale Prutului este că ei nu își pliază ideile despre frumos pe situația politică reală din regiune și din întreaga lume. Și, dacă ar avea mai mult realism, ei ar înțelege că unirea poate fi realizată în teorie, și chiar e posibilă în practică, dar consecințele ei ar fi dezastruoase atît pentru Moldova, cît și pentru România”, a conchis Zurab Todua.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?