X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Opinie: Moldova a obținut al doilea cartonaș galben din partea UE

7 iul. 2018,, 11:15   Politică
3690 1

Rezoluția Parlamentului European, prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova, este un fel de „cartonaș galben” pentru autoritățile moldovenești.

Prin acest document, se constată degradarea instituțiilor democratice din Moldova. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Politologul Ernest Vardanean consideră că rezoluția Parlamentului European este al doilea „cartonaș galben” pentru autoritățile de la Chișinău, primul fiind emis acum trei ani pentru furtul din sistemul bancar. În opinia lui, cel mai dureros este faptul că nu au fost trase niciun fel de concluzii pentru că au trecut trei ani, iar miliardul furat așa și nu a fost întors și cauza primei rezoluții nu a fost înlăturată.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, susține că Parlamentul European, prin rezoluția sa, a constatat degradarea instituțiilor democratice și percepe Republica Moldova ca un stat la frontiera UE, în care nu se respectă niciun fel de reguli. Potrivit lui, de această rezoluție nu trebuie să se bucure absolut nimeni. „Concluzia mea este că instituțiile democratice din Republica Moldova – sistemul judecătoresc, organele de drept – au ajuns foarte aproape de o linie periculoasă, cea a colapsului după depășirea căreia apare neîncrederea totală a cetățenilor față de aceste instituții de stat”, afirmă Vlad Kulminski.

Jurnalistul Valeriu Demidețkii se întreabă care principii și valori sînt respectate dacă, așa cum spune premierul Pavel Filip, oficiali de la Bruxelles l-au sunat pe primul ministru și i-au spus să soluționeze problema nevalidării alegerilor locale. Potrivit lui, la această situație în Republica Moldova s-a ajuns sub auspiciul Uniunii Europene.


Joi, 5 iulie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care recomandă Comisiei Europene să suspende orice plăți prevăzute de asistență macrofinanciară, dar și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova. Europarlamentarii consideră că orice decizie privind plățile viitoare ar trebui să se ia numai după alegerile parlamentare planificate și cu condiția ca acestea să aibă loc în conformitate cu standardele recunoscute la nivel internațional și să fie evaluate de către organisme internaționale specializate.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?