Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Olesea Stamate: Mulți dintre procurori au de răspuns pentru toate dosarele făcute la comandă

29 mai. 06:15   Politică
4488 0

Deputata Olesea Stamate, fosta președintă a Comisiei juridice numiri și imunități din Parlament crede că mulți procurori ar trebui să fie trași la răspundere pentru dosarele fabricate la comandă de-a lungul timpului, anunță Noi.md

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii Puterea a Patra de la N4.

"Mulți dintre ei, în general, au de răspuns, și sper că într-o zi o să-i întrebe cineva și o să aibă de răspuns pentru toate dosarele pe care le-au făcut ei la comandă, dosare cu ață albă," a spus Stamate.

În ceea ce privește cazul fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, Stamate a evidențiat că, deși unul dintre capetele de acuzare a fost respins, procesul continuă pentru celelalte două capete de acuzare, însă și-a exprimat speranța că judecătorii vor acționa cu independență.

"Eu nu știu ce este în dosarul lui Stoianoglo, am văzut o achitare pe unul din capetele de acuzare. Vom vedea ce vor spune instanțele de judecată pe celelalte capete de acuzare, nu vreau să mă pronunț fiind în proces de judecare. Este bine că aceste dosare ajung pe masa judecătorilor. Sper foarte mult ca judecătorii să acționeze cu independență și imparțialitate și să ia decizii corecte, atît pe cazul lui Stoianoglo, cît și pe toate celelalte cazuri."" a declarat Olesea Stamate.


Stoianoglo a fost suspendat din funcție pe 5 octombrie 2021, după ce Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a permis să fie pornit un proces penal împotriva lui, în baza plîngerii depuse de deputatul partidului de guvernămînt „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Lilian Carp. CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună ca să verifice plîngerea lui Carp. După numai două ore, el a început urmărirea penală pe cinci capete de acuzare și l-a reținut pe Stoianoglo.

Stoianoglo a fost suspendat din funcție timp de aproape 2 ani. Pe 26 septembrie 2023 președinta Maia Sandu l-a demis, iar pe 23 octombrie CSP a anunțat un concurs pentru funcția de procuror general.

Pe data de 28 februarie, anul curent, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul în care era acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu. Fostul procuror general a spus că nu a fost prezentată nicio probă care să-i dovedească vinonăția și a reiterat că dosarul în privința lui „a fost falsificat, a fost la comandă politică, cu unicul scop - înlăturarea mea din funcție”.

Totodată, în decizia pronunțată pe 24 octombrie al anului 2023, CEDO a stabilit că autoritățile moldovene i-au încălcat drepturile lui Alexandr Stoianoglo atunci cînd l-au suspendat din funcția de procuror general, în 2021.

El urmează să primească de la stat 3.600 de euro pentru prejudiciul moral.

30
1
1
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?