Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicolai Țveatcov: "Statutul de neutralitate a protejat țara noastră și a salvat-o de războaiele civile"

15 iul. 2023,, 10:00   Politică
4139 0

Moldova ar putea avea nevoie să-și reconstruiască modelul neutralității sale nu doar pentru a avea un statut neutru, ci și pentru a urma o politică neutră.

O astfel de opinie a exprimat Doctorul în politologie, Nicolai Țveatcov, care a reprezentat Moldova la Conferința Internațională "Reconștientizarea neutralității în Europa" desfășurată la Berna, care a fost dedicată mai mult neutralității Moldovei și Elveției, relatează Noi.md

La acest eveniment s-au adunat experți, lideri de opinie, reprezentanți statelor și organizațiilor, pentru a dezbate chestiunea dezvoltării transformării neutralității pe continentul european.

Nicolai Țveatcov a vorbit despre faptul că pentru Elveția neutralitatea a avut un rol decisiv pentru dezvoltarea și prosperarea țării.

"Statutul de neutralitate a salvat țara noastră de războaiele civile cu regiunile Transnistria și Găgăuzia. Proclamarea neutralității a fost o înțelegere internă între partidele politice, pentru a păstra pacea în interiorul Moldovei. Asta a funcționat timp de 30 de ani, și azi neutralitatea poate fi decisivă pentru unirea oamenilor”, a menționat el.


”Vreau să subliniez diferența dintre țările cu statut de neutralitate și politică de neutralitate. Spre exemplu, Georgia a ales vectorul pro-NATO ca strategie de stat și politica de neutralitate în raport cu războiul din Ucraina. Moldova are statutul de neutralitate consfințit în Constituție, însă azi este departe de politica de neutralitate în problemele internaționale. Eu cred că modelul neutralității moldovenești trebuie dezbătut mai mult în societate și pe platformele internaționale, și poate – reconstruit", a declarat Nicolai Țveatcov.

De remarcat faptul că mulți moldoveni nu văd un viitor luminos nici în UE, nici în alte uniuni, ci îl văd în neutralitate, în dezvoltarea țării lor și coexistență, precum și în dezvoltarea relațiilor atît cu Estul, cît și cu Vestul.

31
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?