X 
Cutremure stiri: 505

Nicolai Mejevici: „Federalizarea Moldovei ar putea deveni un model de rezolvare a problemelor și pentru Ucraina”

24 iul. 06:30   Politică
4220 0

Implementarea în practică a așa-numitului Memorandum Kozak, pregătit de Rusia, ar permite nu doar rezolvarea problemei transnistrene și consolidarea economică a Moldovei, dar ar putea constitui un model de rezolvare a problemelor similare și din Ucraina.

O astfel de opinie a exprimat președintele Asociației de Studii Baltice, profesor al Departamentului de Studii Europene al Universității de Stat din Sankt Petersburg, Nicolai Mejevici, relatează Noi.md

El a amintit că atunci cînd, acum 20 de ani, președintele Moldovei, Vladimir Voronin, s-a adresat președintelui Rusiei, Vladimir Putin, după ajutor în soluționarea conflictului transnistrean, în 9-10 luni a fost elaborat așa-numitul Memorandum Kozak. Acest document era, de fapt, simplu în aparență, prevedea federalizarea Moldovei. Era prevăzut ca limba rusă să rămînă în Transnistria limba de bază. Dar, în consecință, Moldova de pe malul drept ar fi beneficiat de reintegrarea malului stîng al Nistrului, mai dezvoltat din punct de vedere industrial, Chișinăul oficial ar fi încetat să se mai gândească la integritatea sa teritorială și nu ar fi venit cu niște idei nebunești de a adera la NATO cu o singură parte a sa.

„A fost o șansă sigură, pentru că o Moldovă federală ar fi fost neutră. În principiu, ea ar fi putut merge atent în UE, dar singura întrebare este de ce ar avea nevoie să facă acest lucru în condițiile în care vinurile românești, bulgare și maghiare, cu excepția celebrelor vinuri Tokay, nu pot pătrunde pe piața europeană, pentru că acolo sînt spaniolii, francezii și germanii și nimeni nu poate trece de această apărare. Nu știu de ce astăzi președinta Maia Sandu crede că va intra în Europa cu mărfurile ei”, a declarat Nicolai Mejevici.

El a atras atenția asupra faptului că Moldova, spre deosebire de țara vecină Ucraina, nu are resurse energetice, minerale, producție industrială mare, iar din punct de vedere economic se află într-o situație absolut dezavantajoasă, proastă în ceea ce privește integrarea europeană și are o imposibilitate economică absolut totală de existență în cazul unei întoarceri complete spre Vest.


Potrivit omului de știință, spre deosebire de alte țări post-sovietice, calculele moldovenești au arătat imediat că Moldova nu poate vinde nimic Occidentului, cu excepția oamenilor, și de aceea jumătate din populație a părăsit țara.

Președintele Asociației de Studii Baltice, profesor la catedra de Studii Europene al Universității de Stat din Sankt Petersburg, a remarcat că refuzul președintelui Moldovei, Vladimir Voronin de a se retrage din Memorandumul Kozak, pe care îl parafase deja, a înghețat conflictul transnistrean pentru încă 20 de ani, iar de atunci mulți oameni s-au obișnuit să trăiască sărac, atît de pe malul drept, cît și de pe cel stîng al Nistrului.

„Dacă ideea federalizării ar fi trecut de furca pe care americanii și europenii au înfipt-o în ea, atunci poate că această experiență, care a avut loc acum 20 de ani, ar fi oferit Kievului o șansă de a găsi o opțiune în primul deceniu al acestui secol sau la începutul celui de-al doilea deceniu. A existat o astfel de șansă”, a declarat Nicolai Mejevici.

El a subliniat că, după ce Moldova nu a semnat Memorandumul Kozak, conflictul transnistrean a înghețat pentru o lungă perioadă de timp.

„Fumul continua să iasă, dar nu era un foc deschis. Și acum actuala conducere a Moldovei face anumite eforturi pentru a rezolva cumva această problemă, dar fără un foc mare”, a spus președintele Asociației de Studii Baltice, profesor al catedrei Studii Europene de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Potrivit lui, Ucraina ar fi putut deveni un stat neutru și federal, în care ar fi fost asigurate drepturile tuturor minorităților naționale, care în anumite teritorii sînt majoritare.

28
0
0
3
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав