Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Cine a scris Memorandumul Kozak și de ce a eșuat semnarea acestuia. Opinie

24 aug. 2021,, 14:00   Politică
7043 11

Așa-numitul Memorandum Kozak, un plan de soluționare a conflictului transnistrean prin crearea unei federații asimetrice pe teritoriul Moldovei, a fost scris în proporția de 80% de două persoane: Valeriu Lițkai și Marc Tcaciuc, care dețineau atunci funcția de șef al Ministerului Afacerilor Externe al Transnistriei și, respectiv, de consilier al Președintelui Moldovei. Iar unul dintre motivele eșecului de a semna acest document a fost lipsa unei discuții ample asupra acestui document, fapt de care a profitat opoziția de atunci, acuzînd autoritățile că au elaborat un plan secret cu Kremlinul „pentru a preda Moldova”.

Acest lucru a fost declarat de cunoscutul jurnalist Valeriu Demidețchi în cadrul emisiunii „Mehanizm deistvia” cu Elena Levițkaia-Pahomova pe postul NTV-Moldova, relatează Noi.md.

El a reamintit că în 2003 Dmitri Kozak care era atunci primul șef adjunct al administrației prezidențiale din Rusia a sosit în Moldova la invitațiaPpreședintelui de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin.

„După încercarea nereușită a lui Vladimir Voronin de a-l înlocui pe Igor Smirnov cu cineva mai ușor de negociat relațiile dintre cele două maluri ale Nistrului au devenit complicate. Vladimir Voronin a cerut ajutor Președintelui rus, Vladimir Putin, în reglementarea transnistreană, și atunci în Moldova a fost trimis Dmitri Kozak, primul șef adjunct al administrației președintelui rus, care a avut rolul de „diplomat navetă”. El a fost garantul faptului că Chișinăul și Tiraspol se înțeleg asupra unor lucruri și există un garant, o persoană care, ca un notar, certifică semnătura unuia și a celuilalt”, a spus Valeriu Demidețchi.

Jurnalistul a subliniat că, în principiu, așa-numitul Memorandum Kozak a fost scris în proporție de 80% de două persoane: șeful ministerului Afacerilor Externe transnistrean Valeriu Lițkai și consilierul Președintelui Moldovei Marc Tcaciuc. Celelalte 20% au fost adăugate de Vadim Mișin (deputat de la PCRM) și Vasile Șova (ministrul Reintegrării Moldovei) care s-au alăturat mai tîrziu, pentru că acest document trebuia ajustat la legislația moldovenească ș.a.m.d..


Valeriu Demidețchi a spus că Valeriu Lițkai și Marc Tcaciuc au început să discute și să scrie acest Memorandum literalmente sub ochii lui. Apoi, părțile au convenit să lucreze fără PR, fără a informa publicul larg despre începutul procesului de elaborare a documentului.

„Nu vrem ca acest lucru să capete vreo importanță acum pentru simplul motiv că există doi avocați au trei opinii. Dacă implicăm acum o grămadă de oameni, în special din Parlament, fiecare va începe să impună propria linie, și acest proces va continua mulți ani. Iar noi vrem să pregătim rapid o bază pentru document, și apoi să-l dăm deputaților, avocaților etc., astfel încît să-l lustruiască”, au declarat ei atunci.

Valeriu Demidețchi a menționat că mai tîrziu Marc Tcaciuk a recunoscut că unul dintre motivele eșecului Memorandumului Kozak a fost că acesta nu a avut sprijin public.

„Opoziția a profitat atunci de faptul că autoritățile nu au explicat oamenilor ce fac, ce pregătesc și, prin urmare, conducerea de atunci a țării a fost acuzată că a elaborat un plan secret cu Kremlinul „pentru a preda Moldova”, a spus jurnalistul.

Potrivit acestuia, de zădîrnicirea semnării Memorandumului Kozak s-a bucurat liderul de atunci al Transnistriei, Igor Smirnov, care nu dorea să semneze acest document, dar asupra lui s-a exercitat o presiune enormă și în final el a fost de acord să îl semneze. Smirnov a fost foarte bucuros că în cele din urmă semnarea Memorandumului Kozak a eșuat și chiar și-a permis să servească alcool cu această ocazie, în ciuda faptului că nu a consumat alcool pentru o anumită perioadă de timp din cauza problemelor de sănătate existente la acel moment.

„Dar în acea seară și-a rupt jurămîntul și a servit alcool, bucurîndu-se că nu este de vină pentru cele întîmplate”, a spus Valeriu Demidețchi.

Dar cel mai interesant lucru, în opinia sa, a fost modul în care informația a fost prezentată la Chișinău. Chipurile „a venit acel Kozak rău, ne-a impus Memorandumul, l-a scris, a vrut să ne federalizeze...”

„Cel mai amuzant lucru este că Uniunea Scriitorilor noștri s-a plîns Statelor Unite, țară cu una dintre cele mai puternice și dezvoltate federații din lume, că ei vor să federalizeze Moldova, amintindu-le de soarta indigenilor torturați, a indienilor. Deși toată lumea a fost surprinsă, atît Rusia, cît și Germania, care a insistat asupra soluționării problemei transnistrene pe baza federalizării. Toate acestea sînt țări federale și sînt federații puternice ", a menționat jurnalistul.

„Am auzit o sumedenie de versiuni de ce a eșuat Memorandumul Kozak, m-am confundat în ele, dar versiunea principală a fost că a existat o dispută: cine va obține laurii pacificatorilor. În acea perioadă Rusia vorbea că, în principiu, soluționarea transnistreană nu ar trebui să fie tergiversată. Unul dintre principalele motive pentru care Memorandumul Kozak nu a fost semnat a fost prezența de 20 de ani a forțelor de menținere a păcii ruse. Iată că în curînd se scurg cei 20 de ani, iar ei sînt încă acolo. Iar acum condițiile pentru retragerea lor sînt și mai complicate. Pentru că ele practic nu există. Pentru că Chișinăul și Tiraspolul nu se întîlnesc. Mai devreme, în timpul negocierilor privind Transnistria, se discuta ce birouri vor fi ocupate de miniștrii din Transnistria în Guvernul Republicii Moldova. Acest lucru într-adevăr se discuta. Nouă acum ne este dificil să ne imaginăm acest lucru, deși știm perfect că oamenii de afaceri din Tiraspol și Chișinău au relații excelente și nu au probleme. Și cred că au relații bune și cu cei care controlează acum puterea la Kiev, la București și nu numai, și nu există probleme. Pentru că dacă Transnistria există, înseamnă că cineva are nevoie de ea”, a spus Valeriu Demidețchi.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?