Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tkaciuk: Moldova a ratat şansa de a deveni un stat integru (VIDEO)

20 noi. 2018,, 13:33   Politică
4643 6

Cunoscutul om de știință și fost consilier al președintelui Vladimir Voronin, Mark Tkaciuk a relatat despre modul în care, acum 15 ani, Republica Moldova a ratat o șansă reală de a deveni o țară integră.

În 2003, reprezentantul special al Rusiei, Dmitri Kozak, a propus un plan de soluţionare a problemei transnistrene prin crearea unui stat federal, documentul fiind respins de către președintele Voronin în ultimul moment.

Atunci, opoziția de dreapta și lobby-ul pro-occidental au organizat un miting de amploare la Chișinău, exercitînd presiuni asupra președintelui ţării. Mark Tkaciuk este de părere că "Memorandumul Kozak" oferea o șansă reală de a edifica o Moldovă nouă, închizînd pagina legată de războiul civil.

- Altfel spus, Transnistria se îndrepta spre noi nu pentru a trăi conform Constituției Republicii Moldova din anul 1994. Cît despre noi, am pornit în întîmpinarea Transnistriei nu pentru a "transnistriza" sistemul nostru politic și economic, după cum spun unii. Atunci, noi pornisem unii către alţii pentru a crea o nouă Constituție, un nou cadru juridic, noi condiții, de a efectua o relansare generală a relaţiilor, de a repune fundamentul ţării, de a ne desprinde de experiența negativă a existenței separate, a spus Mark Tkaciuk într-o emisiune de la postul de radio RTR-Moldova, informează omg.md.
Potrivit lui Tkaciuk, o parte din elita politică a țării, după semnarea memorandumului, avea şansa să ajungă marginalizată. Acești oameni au organizat un “sabordaj” al acordurilor deja pregătite, îndreptînd țara spre o serie de dezordini interne.

- Ei au ieșit împotriva reglementării, pentru că această reglementare lăsa un număr semnificativ de persoane din așa-zisa elită politică din acea perioadă fără perspective de a rămînea în acest statut de elită. Anula pentru totdeauna perspectivele de deetatizare a Moldovei și de organizare a graniței unui alt stat pe Nistru. Iată care au fost obiectivele atacate de aceşti oameni, susţine Tkaciuk.


Potrivit istoricului, în cazul în care planul "Kozak" ajungea implementat, Moldova avea șansa reală de a deveni un loc pentru un "dialog confortabil între "Vestul colectiv" și Rusia".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?