X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Nicoale Eșanu: ”Noi avem nevoie de partide care să fie construite pe ideologii”

18 apr. 06:30   Politică
2148 0

Republica Moldova are nevoie de partide care să fie construite pe ideologii, dar nu pe principiul - ”Yes Șeful!”.

Declarația a fost făcută de Nicolae Eșanu, fost reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneția, fost vice-ministru al justiției în cadrul unui interviu online.

”În Republica Moldova noi nu avem partide politice veritabile, care sînt unite în jurul ideilor, în mare parte ele sînt unite în jurul oamenilor. Ai luat 1,2,3 oameni dintr-un partid și s-a terminat partidul. Asta este o problemă că noi nu avem partide care să aibă o organizare democratică în interior. Partidele în țările civilizate, sînt forjeria unde cresc cadrele viitoarei guvernări, ei învață ce înseamnă ce înseamnă dialog în interiorul partidului, ei învață ce înseamnă democrație în interiorul partidului începînd de jos și pînă sus. Ei învață și ei deja dacă există dialog în interiorul partidului, înseamnă că el învață să dialogheze și cînd o să obțină o funcție publică, dar dacă partidele sînt organizate după principiul: ”Yes șeful!„ și toate directivele vin de sus și oricine are o altă opinie imediat este exclus din partid - tu nu ai șanse”, a spus Eșanu.

Totodată, acesta a menționat că marea întrebare care ar trebui să ne-o adresăm este dacă în societate există premise pentru a apărea altfel de partide.

”Noi avem nevoie de partide care să fie construite pe ideologii, partide doctrinare în care oamenii muncesc. Cine acum o să accepte un asemenea partid? Ne ciocnim de aceiași problemă. Orișice război se termină cu tratative de pace. Noi acum sîntem în război și pînă nu o să ajungă mintea la capul politicienilor că nu poți să fii veșnic în război și nu poți construi un război pentru că războiul îți consumă toate resursele. Dacă noi nu vom înțelege că trebuie să stopăm războiul politic și să începem să construim societate, nimic nu o să se întîmple, iar asta se poate întîmpla doar prin dialog”, a concluzionat fostul reprezentant al Moldovei la Comisia de la Veneția

15
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?