Transnistria stiri: 1446
Preşedintele stiri: 4071

Neclaritățile care sînt legate de desfășurarea alegerilor - experți

26 ian. 2019,, 11:15   Politică
4383 0

Deși a rămas doar o lună pînă la alegeri, mai sînt încă multe neclarități legate de desfășurarea scrutinului parlamentar și referendumului, care vor avea loc pe 24 februarie. Multe dintre aceste neclarități au caracter tehnic.

De această părere sînt Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-Lex și fostul deputat, ex-vicepremierul Alexandru Muravschi, transmite IPN. Pavel Postică spune Asociația Promo-LEX a evidențiat încă de la început că referendumul nu ar fi trebuit să fie organizat într-o zi cu scrutinul parlamentar. Potrivit lui, în legislație nu au fost stabilite clar mai multe nuanțe legate de procesul electoral. De exemplu, procedura privind desfășurarea referendumului prevede că la secția de votare nu trebuie să fie prezenți oameni care nu sînt implicați direct în organizarea lui. Iar în situația actuală, fiecare candidat va avea reprezentanți la alegerile parlamentare.

Potrivit lui, un alt aspect important este faptul că pentru referendum este nevoie prezența minimă la vot de o treime dintre alegători, iar scrutinul parlamentar nu are o limită în acest sens. Totodată, votanții vor pune buletinele de vot pentru scrutinul parlamentar și cel pentru referendum în aceeași urnă.De asemenea, directorul de programe al Promo-LEX nu exclude că la secțiile de votare foarte solicitate de peste hotare, unde la scrutinele precedente oamenii stăteau în cozi mari, ar putea să existe situații cînd alegătorii nu vor reuși să voteze, avînd în vedere că trebuie să ia decizia referitor la patru buletine de vot.Alexandru Muravschi spune că CEC trebuia din timp să pregătească informații suficiente pentru a explica cum vor avea loc cele două procese în ziua de 24 februarie.

„A rămas doar o lună, dar încă apar multe întrebări chiar și la nivel de specialiști”, a spus fostul vicepremier la emisiunea „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova. În opinia lui, dacă inițiatorii referendumului își doresc cu adevărat să reducă numărul de deputați de la 101 la 61 și să introducă sistemul de retragere a deputatului, atunci acesta este atacul direct asupra principalei instituții a statului - Parlamentul și asupra principalului principiu al democrației – parlamentarismul.

Fostul deputat speră că inițiatorii înțeleg care sînt consecințele și nu vor ajunge să implementeze această idee, indiferent de rezultatele referendumului. De asemenea, chiar dacă rezultatele referendumului vor arăta că oamenii își doresc reducerea numărului de deputați și retragerea lor în caz de necesitate, acest lucru nu va viza următorul Parlament. Alexandru Muravschi este de părere că acest referendum va servi mai degrabă drept argument politic, dacă partidul care l-a inițiat va dori să meargă mai departe și să modifice legislația.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?