X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Motivul sensibil examinat astăzi de Curtea Constituțională

12 noi. 2020,, 16:24   Politică
5124 0

Curtea Constituțională a examinat astăzi o sesizare a deputatului Dumitru Alaiba (PAS) cu privire la declararea străinilor persoane indezirabile pe motive de securitate națională.

Audierile pe marginea sesizării au durat mai multe ore, însă ședința nu s-a încheiat. Curtea a anunțat că ședința va fi continuată vineri, 13 noiembrie, de la ora 11:00. Părțile urmează să-și prezinte cuvîntul de încheiere, după care judecătorii vor delibera și apoi vor pronunța decizia, scrie sputnik.md.

Părțile audiate în ședință de magistrații CC au fost: avocatul Vladislav Gribincea, reprezentantul autorului sesizării (deputatul Dumitru Alaiba), reprezentantul Parlamentului, reprezentantul Guvernului, reprezentanta Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, precum și un reprezentant al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Radu Frija.

În sesizarea sa, Dumitru Alaiba a contestat unele dispoziții din articolele 55 alin. (3), 56 alin. (2), 60 alin. (4) și 63 alin. (4) din Legea nr. 200 din 16 iunie 2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova.

Aceste prevederi stabilesc că atunci cînd decizia privind declararea străinului drept persoană indezirabilă se întemeiază pe raţiune de securitate naţională, în decizie nu trebuie menţionate motivele care stau la baza ei.


De asemenea, conform prevederilor contestate de deputatul Alaiba la CC, străinul poate fi expulzat chiar și atunci cînd există temeri justificate că viaţa acestuia este pusă în pericol sau că acesta va fi supus la torturi, tratamente inumane ori degradante în statul în care urmează să fie returnat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?