X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova trebuie să obțină o neutralitate permanentă. Opinie

8 oct. 2023,, 10:00   Politică
3340 1

Moldova trebuie să obțină o neutralitate permanentă, urmînd exemplul Austriei și Elveției.

O astfel de opinie a exprimat, în cadrul celei de-a IV-a Conferințe Internaționale ”Bazele dezvoltării durabile și a unui viitor sigur”, desfășurată la Chișinău, Steve Young, manager regional CMI—Martti Ahtisaari Peace Foundation, care are o experiență bogată în sfera analizei și soluționării conflictelor, intermedierii și menținerii păcii, vorbind despre riscurile Moldovei.

El a opinat că tot mai des apare ideea că republica trebuie să devină membră NATO, în interesul securității naționale.

”Probabil, la bază stă faptul că NATO nu a intrat în război, de aceea este o garanție "constantă" și colectivă a securității. Dar voi aduce drept exemplu cel puțin patru "operațiuni" NATO, care pot fi tratate diferit: războiul din Bosnia – NATO s-a implicat prin operațiunea "Deliberate Force". Războiul din Kosovo – implicarea NATO în cadrul operațiunii Allied Force. Imixtiunea militară în Libia în a. 2011. Implicarea NATO în scopul stabilirii zonei fără zboruri. Războiul din Afganistan - NATO a invadat țara pentru a-l captura de Osama bin Laden ...», a dat exemplu expertul, îndemnînd auditoriul să se gîndească asupra consecințelor acestor operațiuni și să facă singuri concluzia dacă NATO a dezlănțuit război sau a asigurat securitatea.

În același timp, Steve Young a susținut ideea că discuțiile și dezbaterile despre neutralitatea Moldovei sau aderarea ei la NATO trebuie desfășurate deschis la toate nivelurile, în toată mass-media, sincer, fără "prejudecăți" sau "presiuni" asupra alegerii populației Moldovei, cu expunerea faptelor și a realității.


Cu privire la statutul de neutralitate el a propus să se depună mai mult efort pentru a obține recunoașterea la nivel internațional – după exemplul Austriei și Elveției că Moldova este permanent neutră.

”Dar neutralitatea nu exclude prezența forțelor armate de apărare, participarea la operațiunile/exercițiile bilaterale sau operațiunile de menținere a păcii”, a propus Steve Young.

63
1
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?