X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Moldova ar putea avea un premier interimar, altul decît Pavel Filip

31 mar. 2019,, 11:45   Politică
7132 0

Expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre circumstanțele juridice noi care ar putea apărea în cazul unei crize politice și cine ar putea conduce în continuare un guvern interimar.

Teodor Cîrnaț a declarat că mandatul actualului premier, Pavel Filip, va expira oficial peste cîteva zile asta după ce Filip a fost numit liderul fracțiunii parlamentare a PD în Parlament: "După expirarea acestui termen, spune expertul, șeful statului va identifica un candidat integru la funcția de premier interimar din rîndul membrilor Guvernului".

Din 2014 pînă în prezent, Moldova a avut trei guverne Gaburici, Streleţ şi Filip şi două guverne interimare Gherman şi Brega. Guvernele care asigură un interimat au mai puţine competenţe şi atribuţii, potrivit unor modificări adoptate de Parlament.

Astfel, în cazul demisiei prim-ministrului sau alegerii unui nou Parlament, Executivul în exerciţiu îndeplineşte doar funcţii de administrare a treburilor publice. De asemenea, cabinetul de miniştri este limitat în dreptul de realizare a politicii externe şi de iniţiere a proiectelor în domenii ce implică elaborarea şi aprobarea unor noi programe de activitate. Totodată, un guvern interimar nu poate încheia tratate internaţionale. Iar pînă la depunerea jurămîntului de către membrii noului Executiv, prim-ministrul interimar nu are dreptul să propună remanieri guvernamentale, să numească sau să elibereze din serviciu persoane cu funcţii de demnitate publică ori de conducere, inclusiv de nivel superior.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?