X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ministrul de externe ungar, despre războiul din Ucraina: "Moldovenii şi ungurii plătesc preţul"

4 oct. 2023,, 17:37   Politică
3469 0

Ungaria şi Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina, vor încheierea rapidă a războiului, întrucît consecinţele directe ale acestuia asupra amîndurora sînt „extrem de grave", a declarat miercuri ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează MTI, citată de Agerpres.

Declarația a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune la Budapesta cu vicepremierul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, relatează MTI, transmite adevarul.ro.

„Niciuna din cele două ţări nu este responsabilă în vreun fel de acest război şi totuşi moldovenii şi ungurii plătesc preţul de peste un an şi jumătate", a declarat Szijjarto, notînd că atît Republica Moldova cît şi Ungaria au preluat un mare număr de refugiaţi şi „se confruntă cu provocările creşterii ameţitoare a preţurilor la energie şi inflaţiei generate din exterior", context în care a crescut importanţa cooperării economice, a spus ministrul de externe ungar.

Volumul comerţului bilateral s-a ridicat anul trecut la cifra record de 190 de milioane de euro, a amintit el.

Peter Szijjarto a mai asigurat că investitorii unguri consideră atrăgătoare piaţa Republicii Moldova şi guvernul acestuia unul „cinstit", menţionînd că banca ungară OTP, care ocupă o poziţie importantă pe piaţa bancară locală, a investit recent circa 30 de milioane de euro pe îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi contribuie la siguranţa activităţii altor companii ungare în Moldova.


Peter Szijjarto s-a angajat pe de altă parte că Ungaria va continua să susţină eforturile Republicii Moldova de aderare la UE, subliniind că în acest an, cînd se va stabili ce ţări pot începe negocierile reale de aderare, trebuie evaluat fiecare stat în parte, pentru ca niciunul să nu fie „captiv".

„Nu vrem ca procesul de aderare al Moldovei să depindă de viteza cu care avansează Ucraina în procesul de integrare", a spus el.

18
2
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?