Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Mažeiks consideră că Moldova ar trebui să organizeze referendumul privind integrarea europeană de două ori

8 feb. 12:23   Politică
2888 0

Ambasadorului Uniunii Europene (UE) în Moldova îi lipsesc detalii despre referendumul, anunțat de președinta Maia Sandu, cu privire la aderarea țării noastre la UE. Mai exact, diplomatul nu ar cunoaște tipul referendumului.

Cu toate acestea, Janis Mazeiks a spus că vede o „valoare adăugată a acestui referendum, că cetățenii vor răspunde la întrebarea pe care a pus-o inclusiv opoziția”. În același timp, ambasadorul nu a exclus că după încheierea negocierilor cu privire la aderarea la UE să fie necesară organizarea unui nou referendum, transmite NM.

Într-un interviu pentru NordNews, Janis Mazeiks a spus că vede important referendumul anunțat de Maia Sandu, „că cetățenii vor răspunde la întrebarea pe care a pus-o inclusiv opoziția”.

„Încă ne lipsesc detaliile despre acest referendum, deoarece în conformitate cu legislația Moldovei referendumurile pot fi de diferite tipuri – constituțional, referendum pe probleme politice importante. Și multe vor depinde de ce fel de referendum va fi. Dar eu văd valoarea adăugată a acestui referendum, că cetățenii vor răspunde la întrebarea pe care a pus-o inclusiv opoziția – vor cetățenii Moldovei să se îndrepte spre integrarea europeană”, a spus ambasadorul.

În același timp, diplomatul nu a exclus că după încheierea negocierilor cu privire la aderarea la UE să fie necesară organizarea unui nou referendum.


„Pentru că acum este răspunsul la întrebarea dacă doresc cetățenii să meargă în această direcție. Dar ei nu pot răspunde dacă sînt mulțumiți de condițiile care au fost stabilite în timpul negocierilor [de aderare la UE]. Multe țări care au fost candidate pentru aderarea la UE au desfășurat un referendum după încheierea negocierilor, cînd totul era deja clar”, a conchis Janis Mazeiks.

Pe 3 martie 2022, Republica Moldova a depus o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Pe 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată. Ulterior, Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie 2023, de președintele Consiliului European Charles Michel.

În decembrie 2023, președinta Maia Sandu a solicitat desfășurarea în toamna anului 2024 a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024.

4
2
0
0
35

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?