X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu, despre obiectivul integrării europene: "Toată clasa politică va trebui să respecte decizia poporului în urma referendumului"

18 mar. 11:11   Politică
3075 0

Președinta Maia Sandu a anunțat pentru astăzi o conferință de presă, subiectul de discuții al căreia este organizarea referendumului privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană (UE), în urma consultărilor cu mai multe grupuri de cetățeni și organizații, notează Noi.md.

"Referendumul din toamnă despre aderarea R. Moldova la EU va defini viitorul nostru pentru următoarele decenii. În lunile precedente, am avut mai multe discuții, am vorbit la Chișinău, am început discuțiile în raioane și le voi continua. Am vorbit cu oameni din diferite domenii și toți au spus că văd Moldova în marea familie europeană.

De ce acum? Pentru că suntem în fața unei oportunități istorice. De trei decenii vorbim de integrarea europeană și vedem sprijinul pentru integrare în sondaje, dar vedem și în evenimentele politice. Și guvernarea din 2005 a vorbit despre integrare, și guvernările care au urmat. Nu este o idee nouă, doar că nu s-au făcut pași suficient de hotărâți. Nu putem să mai așteptăm, vrem ca lucrurile să avanseze. Odată scris în constituție acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică va fi obligată să respecte decizia poporului și vom avea această consecvență în realizarea acestui plan și certitudinea îndeplinirii acestui obiectiv.

Îndemnul meu pentru cei din societatea civilă este ca să se organizeze într-un grup de inițiativă și că acest grup să coordoneze efortul de a transmite corect informația și de a combate dezinformarea.

Vreau să fac un apel către Parlamentul și să inițieze procesul propriu-zis pentru organizarea referendumului în această toamnă", a menționat șefa statului.


Maia Sandu a mai evidențiat că un avantaj principal pentru Moldova ca partea a familiei UE este asigurarea păcii.

"Mai există avantaje pentru creșterea standardelor de viață ale cetățenilor noștri, de bunăstare. În statele UE legea este lege, justiția este justiție. Exact asta încercăm și noi să construim", a mai spus șefa statului.

Amintim că anterior Maia Sandu a propus ca acest referendum să se desfățoare în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Anterior, Noi.md și-a îndemnat cititorii să participe la un sondaj de opinie și să răspundă la următoarea întrebare: Dacă referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană ar avea loc mîine, cum ați vota?

Astfel, 71,6% din respondenți au spus că în cazul în care s-ar organiza un referendum aceștea ar vota împotriva aderării la UE, 21,2% au spus că ar vota pentru, 3,8 nu ar merge la vot, iar 3,3% încă nu s-au hotărît. la sondaj au participat 2865 de persoane.

10
4
0
0
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?