TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Maia Sandu a spus dacă va organiza consultări cu fracțiunile parlamentare

Președinta Maia Sandu nu va organiza consultări cu fracțiunile parlametare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de premier al statului, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional decretul de numire a Nataliei Gavrilița în mod repetat la funcția de șef al Execturivului. Declarația a fost făcută de către șefa statului în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV.

„Problemele politice trebuie rezolvate de politicieni. Această decize a Curții Constituționale ar fi perfect de înțeles această decizie într-o situație de normalitate. La noi nu este o situație de normalitate, sîntem într-o situație în care vrem să dezorhigalizăm statul. Care este eficiența acestor consultări în situația în care vedem că parte din fracțiunile parlamentare sînt total inconsecvente. Nu văd care este eficiența acestor consultări. O să discut cu reprezentanții societății civile să vedem cum văd unii dintre ei această situație”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a explicat că în cadrul consultărilor de la Președinție din 11 februarie, fracțiunile parlamentare au pledat pentru alegeri parlamenatre anticipate, la care ulterior și-au schimbat pozițiile lansînd mai multe declarații contradictorii.

Amintim că, decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministră, este neconstituțional. Decizia a fost luată de către Curtea Constituțională, care a examinat la 23 februarie sesizarea depusă de trei deputați socialiști, solicitînd verificarea constituționalității decretului emis pe data de 11 februarie curent.

Șefa statului a înaintat-o repetat pe Gavrilița la funcția de prim-ministră pe data de 11 februarie, la scurt timp după ce Guvernul Gavrilița a eșuat.


Atunci, au fost organizate consultări, pentru că două fracțiuni parlamentare și-au înaintat candidații lor la funcția de premier. Primul anunț a fost făcut de liderul PSRM, Igor Dodon, care a înaintat-o pe Mariana Durleșteanu, fostă ministră a Finanțelor în Guvernul Greceanîi, la funcția de prim-ministră și lansează inițiativa de formare a unei majorități parlamentare. La scurt timp, și Platforma DA a desemnat un candidat, pe liderul formațiunii politice Andrei Năstase. Totul se întîmpla în timp ce în plenul Legislativului era examinat programul guvernamental al Guvernului Gavrilița.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load