X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Litvinenco spune de ce Guvernul se implică în numirea unui procuror general

18 sep. 2019,, 08:41   Politică
2110 1

Guvernul trebuie să se implice în selectarea candidaturii pentru funcția de procuror general, pentru că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu are actualmente credibilitate. Așa explică deputatul PAS (ACUM), atunci cînd actuala guvernare este învinuită de fosta guvernare că ar vrea să politizeze Procuratura Generală.

Potrivit IPN, cu referire la declarațiile făcute de deputat la emisiunea „Politica” cu Natalia Morari de la TV8, CSP nu este în stare acum să promoveze procurori credibili.

„Sunt sigur că prin schimbarea procedurii de selectare noi vom obține în funcția de procuror general o persoană independentă”, a afirmat Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, comisia desemnată de Ministerul de Justiție care va propune candidații va fi apolitică.

Totodată, Sergiu Litvinenco spune că următorul procuror va avea două sarcini principale de îndeplinit: să restabilească sentimentul de dreptate în societate prin inițierea de dosare față de persoanele care au comis infracțiuni și să reformeze organele Procuraturii, astfel încît procurorii să simtă independența în activitate.

Deputatul Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, declară că „dacă a reușit ceva actuala guvernare este nepotismul – numirea în funcții a nepoților, cumetrilor, rudelor, verișorilor”. Potrivit lui, același lucru se va întîmpla și prin numirea noului procuror general.

„De aceea, eu nu știu ce rezultate bune așteptăm”, a spus parlamentarul. Potrivit lui, „singura realizare a actualei guvernări este coborîrea pragului electoral, în rest, doar eșecuri”.


Deputatul Partidului Socialiștilor, Vasile Bolea, așteaptă ca actualmente Centrul Național Anticorupție, Procuratura și alte instituții de resort să se ocupe de investigarea schemelor de răsunet despre care s-a aflat în spațiul public.

„Nu poate Parlamentul sau deputații să se ocupe de aceasta. Sînt organe care au atribuții și pîrghiile respective”, susține Vasile Bolea. Parlamentarul spune că ar aprecia drept satisfăcătoare activitatea noii coaliții de guvernare.

Modificarea mecanismului de numire a procurorului general a fost votată de Parlament în ședința de luni, 16 septembrie. Astfel, numirea procurorului general de către președintele țării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rîndul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?