X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Liberalizarea comerțului dintre Moldova și UE a fost prelungită cu un an

11 iul. 2023,, 15:49   Politică
3197 0

Europarlamentarul român, Siegfried Mureşan, a anunțat astăzi că a votat cu largă majoritate în plenul Parlamentului European (PE) – 577 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 18 abţineri – regulamentul care prelungeşte cu un an măsura de suspendare a taxelor şi cotelor de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană (UE).

Prin acest vot, PE s-a asigurat că nouă decizie este adoptată la timp, înainte de a expira decizia în vigoare de suspendare a taxelor de import, adică 24 iulie 2023.

„Produsele moldovenești care erau exportate spre est, prin tranzitarea Ucrainei, au rămas fără piață de desfacere. Tocmai de aceea, în 2022, am hotărît la nivel european să suspendăm taxele de import la cele 7 categorii de produse care fac obiectul cotelor tarifare: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Astăzi am decis să prelungim această decizie pentru încă un an”, a scris Mureșan pe Facebook.

Eurodeputatul informează că accesul pe piaţa europeană a ajutat semnificativ Republica Moldova în ultimul an iar în ansamblu, exporturile din Moldova către UE au crescut de la 1,8 miliarde de euro în 2021 la 2,6 miliarde de euro în 2022, transmite Noi.md cu referire la newsmaker.md.

”Accesul liber al produselor moldoveneşti nu are niciun impact negativ asupra pieţei UE, dar aduce un mare beneficiu producătorilor din Republica Moldova. Tocmai din acest motiv, consider că trebuie să luăm o decizie pentru liberalizarea permanentă a comerţului dintre Republica Moldova şi UE. O liberalizare permanentă, spre deosebire de suspendarea temporară a taxelor şi cotelor de import, va oferi mai multă predictibilitate pe piaţa din Republica Moldova care, astfel, va putea atrage mai mulţi investitori importanţi”,a mai spus Mureșan.


Moldova a semnat în data de 27 iunie un Acord de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA), care întrunește țări precum Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția. Astfel, acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plătitarife vamale, în cele patru țări membre ale EFTA.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?