Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

La Chișinău s-a deschis o nouă ambasadă

25 ian. 18:30   Politică
2870 0

Moldova beneficiază de ajutorul Danemarcei în fortificarea rezilienței economice, financiare, energetice și în materie de securitate a Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută de ministrul în exercițiu al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, după întrevederea sa cu ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen. Oficialul de la Copenhaga a specificat că deschiderea Ambasadei Regatului Danemarcei la Chișinău va oferi o platformă de a asista Republica Moldova în parcursul european, transmite Radio Moldova.

Nicu Popescu a mulțumit omologului său pentru dedicația și atașamentul pe care îl are față de Republica Moldova. „sîntem alături de Danemarca în foarte multe dosare internaționale, avem o relație bilaterală excelentă, dar și coordonăm și avem poziții comune pe o multitudine de subiecte de importanță majoră pentru relațiile internaționale. ”, a declarat Nicu Popescu.

De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău a specificat într-o conferință de presă că Republica Moldova beneficiază de o relație „excelentă” cu Danemarca și aceste benefici sînt evidente în mai multe domenii. Oficialul a făcut referire la fortificarea rezilienței economice, financiare, energetice și în materie de securitate a Republicii Moldova.

„Avem un dialog excelent pe dosarele și acțiunile care fortifică parteneriatul nostru și cu Alianța Nord Atlantică, în care Danemarca este evident un membru foarte activ. În plan economic și comercial, putem constata că avem o relație bună. În Republica Moldova activează 37 de întreprinderi cu capital danez. Investițiile în capitalul social al acestor întreprinderi este în sumă de 66 de milioane de lei. Principalele produse pe care le exportăm în Danemarca sînt fructele proaspete și uscate, produse de brutărie, patiserie, biscuiți, semințe de floarea-soarelui, vinuri și alte produse”, a declarat Nicu Popescu.


Este a treia vizită a ministrului Regatului Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, la Chișinău în ultimele 12 luni. De această dată, vizita e prilejuită de deschiderea Ambasadei Regatului Danemarcei la Chișinău.

„Ambasada ne va da o platformă și mai bună de a vă asista în parcursul dumneavoastră către Uniunea Europeană, va fi o platformă pentru a intensifica relațiile noastre bilaterale. Avem relații excelente, dar e loc pentru mai bine, cel puțin între schimburile comerciale și despre oameni”, a menționat ministrul danez.

„Vreau să exprim sprijinul danez pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova, vom continua să vă susținem și cred că veți reuși”, a mai specificat Lars Løkke Rasmussen.

Amintim că în noiembrie trecut, autoritățile din Danemarca au anunțat despre deschiderea Ambasadei Regatului Danemarcei la Chișinău la începutul anului 2024. „Misiunea diplomatică va juca un rol important în dezvoltarea și consolidarea legăturilor politice, economice și culturale dintre țările noastre”, a transmis atunci Nicu Popescu omologului său danez.

Reamintim că Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, și-a anunțat demisia.

6
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?