Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Un lansator de rachete disfuncțional a băgat în alertă de război o țară întreagă

5 apr. 10:30   Externe
3055 0

O alertă de război a fost anunțată în Danemarca din cauza unei defecțiuni la un lansator de rachete. Spațiul aerian și maritim din zona Marele Belt a fost închis traficului pentru mai multe ore.

Autoritatea maritimă naţională a Danemarcei a avertizat navele să nu treacă prin strîmtoarea Marele Belt. Este una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume și principala cale de acces în Marea Baltică.

A fost vorba despre o adevărată alertă de război, oficialii armatei avertizînd cu privire la riscul prăbușirii unor fragmente de rachetă peste navele în tranzit. „Problema a apărut în timpul unui test obligatoriu, în care lansatorul de rachete este activat şi nu poate fi dezactivat”, a precizat armata într-un comunicat, notează Noi.md cu referire la evz.ro.

Militarii danezi au precizat că starea de alertă este necesară pînă cînd lansatorul defect este scos din funcțiune. Potrivit comunicatului, pericolul era ca o rachetă să fie lansată din greșeală și să zboare la la cîțiva kilometri distanță.

Incidentul survine la o zi după ce Danemarca l-a demis pe şeful apărării, generalul Flemming Lentfer. Acestuia i s-a reproșat că nu a raportat o situație de funcționare defectuasă a sistemelor de arme în timpul unui atac lansat de rebelii Houthi asupra unei fregate daneze, în Marea Roşie.

3
9
5
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?