X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

La ce etapă se află dosarul Filat 2

13 dec. 2022,, 13:19   Politică
3236 0

Examinarea în instanţă a dosarului în care ex-premierul Vlad Filat este învinuit de spălare de bani în proporţii deosebit de mari bate pasul pe loc. Din ianuarie 2019, cînd a avut loc prima şedinţă de judecată, au fost programate 44 de şedinţe, dintre care au fost lucrative doar cîteva.

Dosarul bate pasul pe loc din cauza că nu se reuşeşte audierea martorilor. Pe parcursul celor patru ani a fost audiat un singur martor. Principalul martor al acuzării, Ion Rusu, naşul de cununie al fostului premier cu Angela Gonţa a decedat, iar ceilalţi martori sînt cetăţeni străini, din afara ţării, care nu dau curs citaţiilor. Astfel, nu a fost audiat niciun martor, iar procurorul nu a prezentat încă probele acuzării, transmite Noi.md cu referire la Anticorupție.md.

Atît Vlad Filat, cît şi apărătorii săi consideră că nu este vorba de nicio tergiversare.

Fostul premier este învinuit că, în perioada anului 2013, a spălat bani în proporții deosebit de mari, utilizînd un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor. Astfel, la 1 iulie 2013, învinuitul ar fi încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul ar fi achitat către compania nerezidentă suma totală de 12.847.902 lei, efectuînd periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii. Conform probatoriului, s-a stabilit că mijloacele bănești menționate, originea cărora se dorea camuflată, au fost primite de către învinuit urmare a săvîrșirii infracțiunii de trafic de influență și corupere pasivă.

Pentru săvîrșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani.


Filat a fost reținut la 15 octombrie 2015 pentru corupere pasivă și trafic de influență. Politicianul a fost lăsat fără imunitate parlamentară cu votul a 79 de deputați, la solicitarea fostului procuror general Corneliu Gurin. Cererea a venit în urma unui autodenunţ al lui Ilan Șor. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă jurnalistică din care reiese că cel puțin două dintre persoanele despre care Ilan Șor afirmă că ar fi fost intermediare la acordarea mitei în valoare de 320 de milioane de lei nu au fost niciodată în R. Moldova și nici nu îi cunosc pe Ilan Șor și Vlad Filat.

Fostul premier a fost eliberat din penitenciar în decembrie 2019, după ce a ispășit patru ani şi două luni din pedeapsa de nouă ani de închisoare.

4
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?