Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4055

Iurie Ciocan: Votul prin corespondență creează mai multe riscuri

4 iun. 11:00   Politică
15252 0

Aplicarea votului prin corespondență la următorul scrutin electoral poartă cu sine o serie de riscuri.

Declarațiile au fost făcute de fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, în cadrul unui interviu de la N4.

”Sub aspect juridic lucrurile pentru mine sînt clare. Sper CEC să aibă programe de informare pentru oameni. Foarte multă lume nu cunoaște aceste proceduri.

Pentru mine nu este clar de ce avem nevoie de organe electorale pentru votarea prin corespondență. În mod normal cetățeanul trimite plicul cu votul său direct în țara unde au avut loc alegerile. Pentru mine nu este clar de ce este nevoie de acest organ intermediar, cum ar fi în SUA, Canada, Norvegia unde vor mai avea loc aceste alegeri prin poștă linia se trage joi după ora 18. Altfel spus în aceste 6 țări unde va avea loc votarea prin corespondență joi după ora 18 nu se mai acceptă plicuri și pentru mine pînă în ziua de azi nu este clar: De ce? De ce pe durata zilei de vineri, sîmbătă, duminică ziua întreagă nu se vor accepta plicuri. În toate țările unde este aplicată votarea prin poștă se ia ca reper ștampila de la organul poștal, în care plicul a intrat în țară, votul a ajuns în țară”, a declarat Ciocan.

Potrivit fostului șef de la CEC, legea care a fost aprobată în Republica Moldova poartă cu sine anumite riscuri.


”În legea aprobată la noi s-a stabilit un termen de joi ora 18 în țara în care s-a votat. Pentru mine nu e clar de ce s-a făcut anume la procedura dată, plus posibilitatea ca cetățeanul să voteze și prin poștă și fizic creează mai multe ambiguități și riscuri. Astfel, acest proces va necesita o atenție foarte mare atît din partea membrilor organului electoral prin mecanismului care vor să aplice, cît și din partea observatorilor. Aici sînt mai multe riscuri care trebuie administrate în modul cuvenit pentru ca ele să nu se transforme în fraudă”, a precizat Ciocan.

Reamintim că în această toamnă, în Republica Moldova, urmează să aibă loc alegeri prezidențiale dar și un referendum în care cetățenii țării își vor exprima votul în favoarea aderării țării noastre la comunitatea europeană.

14
0
0
3
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?