X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

În premieră, Parlamentul a efectuat evaluarea ex-post de impact a unuei legi

13 sep. 2018,, 16:01   Politică
2342 0

În premieră, Parlamentul a efectuat evaluarea ex-post de impact a unui act legislativ aprobat.

Raportul preliminar al evaluării ex-post de impact a Legii privind protecția socială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, a fost prezentat, în cadrul ședinței de astăzi, a Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Documentul a fost elaborat de un expert independent.

Expertul independent Ina Soțchi a declarat că scopul exercițiului a fost de a analiza procedurile de identificare, evaluare, asistenţă, referire, monitorizare şi evidenţă a copiilor aflaţi în situaţie de risc. La fel, au fost analizate competențele autorităţile şi structurile responsabile de aplicarea procedurilor existente și dacă acestea dețin suficiente pîrghii legale pentru înfăptuirea lor.

”Cercetarea denotă că legislația privind protecția socială a copiilor este una complexă, dar care ar putea fi îmbunătățită și în acest scop au fost formulate un șir de recomandări. Acestea se referă atît la structura actului legislativ, cît și la abordarea instituțională sau managerială”, a spus experta.

Potrivit datelor din raportul preliminar, la sfîrșitul anului 2017, în Republica Moldova se aflau la evidență 35 441 copii separați de părinți, dintre care 30 320 copii la care părinții/unicul părinte sînt plecați peste hotare, 1079 copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași temporar fără ocrotire părintească, 3749 copii cărora li s-a stabilit statutul de copii rămași fără ocrotire părintească, 293 copii luați de la părinți din cauza existenței pericolului iminent pentru viața sau sănătatea lor.


Evaluarea ex-post privind implementarea actelor legislative reprezintă unul din instrumentele de realizare a controlului parlamentar, o prioritate a Parlamentului. Pînă în prezent, Parlamentul nu a utilizat instrumentul de evaluare ex-post. Aceasta va permite analiza datelor despre cum a fost implementat actul legislativ, dacă au fost aprobate toate documentele necesare, care a fost impactul asupra societății și asupra unor domenii sau grupuri specifice, care sînt efectele economice, financiare, sociale, administrative etc., care au fost eventualele motive care au împiedicat implementarea actului legislativ.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?