Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Guvernul în demisie nu poate institui stare de urgență - declarație

15 mar. 2021,, 11:12   Politică
3513 3

Guvernul în demisie nu mai are legitimitate politică pentru a se adresa Parlamentului și a cere să fie declarată stare de urgență în țară.

Este opinia ministrului interimar al Justiției, Fadei Nagacevschi. El a declarat că situația în țară este critică, "acum nu este timp de gîndit la rating și de acționat strict din interese de partid sau electorale".

"Președintele a comunicat că se recomandă instituirea stării de urgența pentru două săptămîni. La prima vedere mesajul e clar, dar analizînd situația de facto, dar și celelalte propuneri ale președintelui, este extrem de dificil să sesizezi ce se dorește, or:

1. Pe teritoriul RM este introdusă stare de urgență în sănătate pînă pe 15.04.2021.

2. Dacă e vorba de urgență similară celei introduse în primăvara anului trecut (lockdown), atunci este mult mai indicat ca președintele să ceară și să convingă Parlamentul să introducă lockdown pentru două săptămîni, or, Guvernul în demisie nu mai are legitimitate politică pentru a se adresa Parlamentului cu asemenea demersuri.


3. Dacă se vrea urgență similară celei din primăvara anului trecut, atunci este irelevantă propunerea președintelui de modificare a componenței CNESP ca măsură imediată, or, urmare a eventualei urgențe declarate de Parlament la propunerea președintelui se instituie CSE, care gestionează urgența.

4. S-au cerut propuneri de modificare a legislației pentru a acționa eficient. Notez, anul trecut un asemenea proiect privind ajustarea legislației din domeniul urgențelor a fost elaborat pe baza propunerilor tuturor ministerelor.

Proiectul este gata numai că nu este clar, dacă poate fi promovat de Guvernul în demisie, or, conform Legii, noi nu avem dreptul să adoptăm și să prezentăm Parlamentului proiecte de acte normative.

Oamenii mor. Acum nu este timp de gîndit la rating și de acționat strict din interese de partid sau electorale.

Fără Guvern nu poate fi gestionată eficient criza pandemică. Oare cît de gravă trebuie să fie situația pandemică, pentru ca președintele să revină în cîmpul constituțional și să acționeze responsabil", a scris Nagacevschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?