X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Gherasimov: Tiraspolului i se va propune să implementeze legislația UE

25 iun. 17:58   Politică
1894 0

Chișinăul va propune autorităților nerecunoscute de la Tiraspol să implementeze legislația Uniunii Europene pe teritoriul regiunii transnistrene, în contextul în care R. Moldova începe negocierile de aderare la UE.

Despre acest lucru a anunțat vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, menționînd că autoritățile constituționale ale țării noastre mizează pe faptul că Tiraspolul va fi cointeresat să implementeze acquis-ul comunitar dată fiind atractivitatea economică a piețelor din țările Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană – lucru reflectat în cifra exporturilor, transmite Newsmaker.md.

„Regiunea transnistreană este parte din Republica Moldova și acquis-ul este propus pentru adoptare și implementare pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Inclusiv așa-numitele autorități de la Tiraspol urmează să facă cunoștință, dacă vor fi interesate în acest acquis, și deja să discutăm despre cum putem să-l adoptăm și să-l implementăm pe teritoriul regiunii transnistrene”, a declarat Cristina Gherasimov.

Întrebată ce se va întîmpla dacă Tiraspolul nu va fi interesat să implementeze acquis-ul comunitar, Cristina Gherasimov a spus că autoritățile constituționale vor face tot posibilul pentru acest lucru.

„Noi vom face tot posibilul, avînd în vedere atracția economică a Uniunii Europene pentru regiunea transnistreană. Pe parcursul anului trecut, 70% din exporturile din regiunea transnistreană au mers pe piața europeană. Pe parcursul primelor luni din acest an avem 80% din exporturile din regiunea transnistreană direcționate către piețele europene. Respectiv, considerăm că există acea atracție economică care ar putea cointeresa așa-numitele autorități să implementeze acquis-ul comunitar”, a conchis vicepremierul.


De menționat că președintele R. Moldova, Maia Sandu, a semnat la 21 iunie Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a desemnat-o pe Cristina Gherasimov, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, în calitate de negociator-șef.

În acest sens, președintele R. Moldova i-a urat succes delegației care va reprezenta țara noastră la Luxemburg, la lansarea oficială a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

La scurt timp, cele 27 de țări ale Uniunii Europene au confirmat că pe data de 25 iunie vor deschide negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova.

Astfel, în perioada 24-26 iunie, prim-ministrul Dorin Recean va întreprinde o vizită de lucru în Marele Ducat de Luxemburg. Premierul va conduce delegația țării noastre la prima ședință a Comisiei interguvernamentale R. Moldova - Uniunea Europeană, la care vor fi lansate oficial negocierile de aderare la UE.

R. Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană pe data de 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului Europei să i se acorde R. Moldova o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu o serie de condiții privind începerea negocierilor de aderare, iar pe data de 23 iunie, Consiliul Europei a oferit R. Moldova statutul de țară candidată la aderare.

Pe data de 14 decembrie 2023, Consiliul Europei a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Astfel, țara noastră este una dintre cele nouă țări candidate actuale la UE, împreună cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina.

9
1
0
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?