Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4065

Moldova nu s-a alăturat sancțiunilor UE privind activele rusești

28 iun. 17:32   Politică
2955 0

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat că doar cinci din cele nouă state candidate la UE s-au alăturat sancțiunilor privind veniturile din activele suverane rusești înghețate pe teritoriul UE.

"Țările candidate Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia, state-membre ale Asociației Europene a Liberului Schimb (AELS) și ale Spațiului Economic European, s-au alăturat acestei decizii. Acestea s-au angajat să asigure corespunderea politicile lor naționale în conformitate cu această decizie a UE. Uniunea Europeană ia act de acest angajament și îl salută", se arată în document.

Lista nu include țări candidate precum Serbia, Georgia, Turcia și Moldova. Absentă de pe listă este și Elveția.

Țările candidate actuale sînt Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Muntenegru, Ucraina, Moldova și Georgia.

Borrell a declarat în repetate rînduri că țările candidate ar trebui să fie solidare cu politica externă a UE înainte de a adera la comunitate. Acest lucru este valabil și pentru politica de sancțiuni a Bruxellesului.


Lunea trecută, referindu-se la Serbia, el a subliniat că menținerea unor relații puternice cu Rusia "nu poate fi combinată cu construirea unui viitor comun și cu apartenența la Uniunea Europeană".

La 21 mai, Consiliul UE a aprobat o decizie privind folosirea veniturilor rezultate din activele rusești înghețate pentru susţinerea militară a Ucrainei. În conformitate cu această decizie, 90% din venitul provenit din activele rusești, care vor fi transferate de către depozitari la bugetul UE de două ori pe an, vor fi direcționate către Fondul european pentru pace, pentru a finanța ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce alte 10% vor merge la programe europene finanțate de UE pentru reconstrucția Ucrainei. De asemenea, depozitarii vor putea păstra 10% din toate profiturile obținute din banii rusești pentru a-și gestiona propriile potențiale riscuri.

18
3
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?