Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Republica Moldova şi Ucraina încep oficial marţi negocierile de aderare cu UE

25 iun. 08:15   Politică
2699 1

Uniunea Europeană, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte, lansează oficial marţi, la Luxemburg, negocierile menite să permită celor două ţări să devină într-o zi membre cu drepturi depline ale UE.

Negocierile de aderare dintre UE şi o ţară terţă au loc în cadrul unei conferinţe interguvernamentale (CIG), notează Noi.md cu referire la agerpres.

Conform unei surse diplomatice, UE-27 va deschide oficial discuţiile cu Ucraina marţi după-amiază, în jurul orei 15:30 (13:30 GMT), urmată de Republica Moldova, relatează AFP.


Deschiderea acestor discuţii este rezultatul unui acord greu obţinut între 26 de ţări ale UE, care au fost nevoite să-şi folosească ingeniozitatea pentru a convinge cea de-a 27-a, Ungaria lui Viktor Orban, să nu blocheze procesul.

Premierul ungar s-a opus vehement oricăror discuţii de aderare cu Ucraina, considerînd ţara nepregătită.

Orban a acceptat în cele din urmă să părăsească masa negocierilor la summitul liderilor UE-27 din decembrie, iar cei 26 de omologi ai săi au decis să deschidă negocieri de aderare cu Kievul şi Chişinăul.

După deschiderea oficială a conferinţei interguvernamentale, negociatorii vor analiza mai întîi legislaţia celor două ţări pentru a verifica dacă este compatibilă cu cea a UE.

Această etapă, cunoscută sub numele de "screening" în jargonul Bruxelles-ului, durează în mod normal între unul şi doi ani, au explicat surse diplomatice.

Dar în cazul Ucrainei sau al Republicii Moldova, lucrurile vor merge mai repede, deoarece "avem deja o idee destul de clară" asupra situaţiei, a subliniat acest diplomat european, vorbind sub rezerva anonimatului.

Cu toate acestea, vor trece cîteva săptămîni, dacă nu chiar luni, pînă cînd diferitele capitole de negociere vor fi efectiv deschise.

Şi este puţin probabil ca acestea să fie deschise înainte de sfîrşitul acestui an: la 1 iulie, Ungaria, care nu are prea mult entuziasm pentru primirea Ucrainei, preia preşedinţia semestrială a Consiliului UE, ce reuneşte miniştrii celor 27 de state membre.

Şefii de stat şi de guvern ai Uniunii Europene deschiseseră calea pentru astfel de negocieri de aderare la mijlocul lunii decembrie 2023. Cu toate acestea, Ungaria a amînat pînă acum deschiderea oficială a negocierilor cu Kievul, considerînd că nu sînt întrunite condiţiile.

La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit acum toate condiţiile prealabile pentru aderare.

Executivul european a cerut Kievului să ia măsuri pentru a combate corupţia şi deţinerea oligarhilor. De asemenea, Comisia a cerut să se acorde o mai mare atenţie minorităţilor, o măsură solicitată insistent de Budapesta din cauza prezenţei unei comunităţi maghiare în Ucraina.

UE a acordat Ucrainei statutul de ţară candidată în iunie 2022, într-un gest extrem de simbolic, la cîteva luni după începutul războiului, precum şi Republicii Moldova vecine.

Deschiderea negocierilor este doar o etapă a unui proces de aderare lung şi anevoios.

La rîndul său, UE intenţionează să se reformeze pentru a face faţă acestei extinderi şi pentru a-şi îmbunătăţi guvernanţa şi procesul decizional, care este deja adesea complex cu 27 de state membre.

9
0
1
0
60

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?