"Licitația este organizată de către administratorul de insolvabilitate în baza unei încheieri a instanței de judecată. Conform procedurii, dacă adunarea creditorilor urma să considere că aceste bunuri vor fi scoase la licitație, urma să emită o decizie potrivit Legii cu privire la insolvabilitate. Așadar, instanța și administratorul de insolvabilitate au acționat contrar creditorului majoritar, care este Primăria Chișinău, dar și al acționarului majoritar la SA Autocomtrans, care, la fel, este municipiul Chișinău.
Din aceste considerente noi credem că licitația este abuzivă și ilegală. Primăria a contestat la Curtea de Apel toate actele judecătorești cu privire la organizarea acestei licitații, iar pînă în prezent instanța ierarhic superioară nu s-a expus", a declarat pentru Noi.md reprezentantul în judecată al Primăriei Chișinău.Potrivit acestuia, construcțiile, care s-au vîndut în urma licitației cu prețul de peste 40 de milioane de lei, sînt amplasate pe un teren cu suprafața de 3 ha, care este proprietate a mun. Chișinău. Iar vînzarea acestor bunuri ale SA Autocomtrans către terțe persoane, potrivit Primăriei, va deschide calea pentru privatizarea terenului, ceea ce constituie "un furt al proprietății municipale și un atac la veniturile ce ar trebui percepute în bugetul municipal".
"Acest teren valorează peste 100 de milioane de lei, iar bunurile urmau să fie valorificate de către Primăria mun. Chișinău, nu de către administratorul de insolvabilitate. Vorbim aici de un prejudiciu considerabil pentru primărie. În urma examinării detaliate a tuturor actelor privind organizarea acestei licitații vom contesta și procesul-verbal al acesteia".
"Toate acțiunile lichidatorului se desfășoară în strictă conformitate cu legea și cu actul de dispoziție a instanței, care a fost emis și care a stabilit condițiile de realizare și valorificare a masei debitoare. Un alt act judecătoresc care să instituie contrariul nu există. Este tot dreptul lor să depună contestații", a spus avocatul.
La rîndul său, reprezentantul în judecată al Primăriei a precizat că procesul-verbal privind organizarea licitației urmează să fie validat prin încheierea instanței de judecată, iar în cazul în care instanța va emite o încheiere privind validarea licitației, Primăria va contesta și acea încheiere. Totodată, Primăria, a depus mai multe sesizări la organele de drept cu privire la situația terenului amplasat pe str. Cucorilor, 58 și urmează ca acestea să se expună asupra faptului respectiv.În anul 2014, SA Autocomtrans a intrat în procedură de insolvabilitate, iar în anul 2018, Primăria capitalei, pentru a proteja bunurile municipale, a stins datoria de 4 milioane de lei a întreprinderii, bani care urmau a fi convertiți în acțiuni, municipalitatea urmînd să dețină în jur de 98% din acțiunile societății, lucru care nu s-a mai întîmplat.
Astfel, în anul 2021 a fost intentată procedură de insolvabilitate repetată, de această data fiind vorba despre datorii în valoare de 3 milioane de lei. Potrivit Primăriei, creanța a fost înstrăinată din nou persoanelor juridice, și nu municipalității."Din 2021 pînă în prezent, Primăria Chișinău a întreprins multiple acțiuni pentru a evita delapidarea proprietății municipale. Cu regret, prin intermediul instanței de judecată, a fost aprobată procedura falimentului și s-a dispus valorificarea masei debitoare, adică vînzarea bunurilor care aparțin SA Autocomtrans, inclusiv acest teren, care este urmărit de interese ascunse", a punctat municipalitatea într-un comunicat.
La licitația organizată astăzi, au fost 5 participanți, numele cîștigătorului nu a fost făcut public.
Adăuga comentariu