X 
Transnistria stiri: 1443
Preşedintele stiri: 4063

Foști rezidenți, obligați de instanță să întoarcă banii pentru studii

31 mai. 16:30   Politică
3588 0

Peste 140 de foști medici și farmaciști rezidenți care au terminat studiile cu finanțare din bugetul de stat în anii 2018-2023 nu s-au prezentat la locul de repartizare și au fost nevoiți să restituie statului 7,8 milioane de lei, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății.

În perioada 2018-2023, au fost înmatriculați la studii de rezidențiat cu finanțare din bugetul de stat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” 1.490 de tineri. 143 de absolvenți nu s-au prezentat acolo unde au fost repartizați, transmite Noi.md. cu referire la europalibera.org.

Motivele neprezentării sînt necunoscute. Chiar și așa, o parte din cei care nu au fost de acord cu locul de repartizare și au întors banii, activează oricum în spitale.

Potrivit sursei, o tînără, R. V., a fost obligată să restituie în contul Ministerului Sănătății 270.000 de lei și alți 8.000 de lei pentru taxa de stat. Motivul este că aceasta nu a mers să lucreze ca medic chirurg la Spitalul Raional Hîncești, acolo unde a fost repartizată.

După absolvire, R. V. era obligată să muncească cel puțin trei ani acolo unde a fost îndreptată de Ministerul Sănătății.


Un alt rezident trebuie să întoarcă Ministerului Sănătății 197.000 de lei și să achite 5.900 de lei pentru cheltuielile de judecată. El nu a fost obligat, însă, să restituie 41.000 de lei pentru bursele primite în timpul rezidențiatului.

De menționat că din anul 2022 a fost aplicat un nou regulament de admitere în rezidențiat. Așadar, pentru studiile cu finanțare de la bugetul de stat, admiterea are loc în două moduri - pe loc și pe post.

Medicii sau farmaciștii admiși „pe loc” semnează un contract cu Ministerul Sănătății, obligîndu-se să activeze într-o instituție medicală conform repartizării de către minister, ținînd cont de necesitățile sistemului de sănătate, pe o perioadă de cel puțin trei ani după absolvire.

17
0
0
3
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?