X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fost deputat: Intervențiile CSS în problemele securității naționale nu au suport constituțional

30 mai. 2022,, 07:58   Politică
3759 0

Fostul deputat liberal democrat, Iurie Țap, afirmă că recomandările Președintelui țării privind inflația și creșterea prețurilor sînt depășiri ale atribuțiilor de serviciu, informează noi.md cu referire la oficial.

Fostul deputat spune că intervențiile Consiliului Suprem de Securitate în problemele securității naționale nu au suport constituțional/legal.

„„Recomandările” șefului statului depășesc cadrul constituțional, ceea ce afectează principiile statului de drept. Voi remarca și problema rolului Consiliului Suprem de Securitate, care este instituit în baza Legii securității statului 618 din 31.10.1995. Astfel, Legea stipulează că „Prin securitatea statului se înţelege protecţia suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării, a regimului ei constituţional, a potenţialului economic, tehnico-ştiinţific şi defensiv, a drepturilor şi libertăţilor legitime ale persoanei împotriva activităţii informative şi subversive a serviciilor speciale şi organizaţiilor străine, împotriva atentatelor criminale ale unor grupuri sau indivizi aparte” și că „Securitatea statului este parte integrantă a securităţii naţionale”.

Or, intervențiile CSS-lui în problemele securității naționale nu au suport constituțional/legal”, spune Iurie Țap.

Totodată, fostul liberal democrat spune că intervențiile șefului statului pot fi înțelese ca fiind ineficientă activitatea Parlamentului și Guvernului la acest capitol.


„Apropo, este vorba despre controlul parlamentar, funcție practic neglijată de forul legislativ, or, în sesiunea de primăvară urmează să fie audiate rapoartele autorităților autonome și celor independente, dar și raportul anual al Guvernului.

În contextul problemei „inflației înalte și creșterii prețurilor” era tocmai cazul audierii Consiliului Concurenței, ANRE, și nu în ultiumul rînd raportul anual al executivului, iar comisia de specialitate a parlamentului (economie, buget și finanțe) poate efectua anchete parlamentare, în conformitate cu prevederile Regulamentului Parlamentului”, spune Țap.

Fostul deputat mai punctează că șeful statului trebuie să intervină și în problemele securității naționale, dar respectînd Constituția, care, de altfel, prevede și rolul acestuia.

„Astfel, prin art. 84 este prevăzut că „Preşedintele Republicii Moldova adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme ale naţiunii”.

La modul practic, Parlamentul trebuia în luna aprilie (conform Regulamentului), dar, în special, luînd în calcul starea de lucruri creată, să audieze raportul anual al Guvernului, respectiv al CC și ANRE, iar șeful statului, pornind de la contextul existent, să adreseze mesajul său privind principalele probleme ale națiunii, în parte, privind „inflația înaltă și creșterea prețurilor””.

El mai spune că „statul de drept, declarat în Constituție și spre care noi tindem, dar și statutul de țară candidat spre care rîvnim, presupune autorități puternice, care, activînd în cîmp constituțional vor asigura suveranitatea națioanală, în parte, servicii de calitate și un trai decent pentru cetățeni”.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?