Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Economistul Roman Chirca, despre deputații ACUM: Oameni, care nu știu cum funcționează BNM

8 mar. 2020,, 17:00   Politică
5525 5

Expertul economic Roman Chirca spune că inițiativa președintelui Igor Dodon de a redistribui profitul BNM pentru reducerea din povara pusă pe sistemul bugetar ca urmare a furtului miliardului este o decizie de echilibru.

Mai mult decît atît, economistul susține că și alte state folosesc această metodă. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru portalul UNIMEDIA.

“Este o decizie de echilibru, pentru că inițial se discuta să fie luat tot profitul, ceea ce ar fi diminuat capacitatea BNM de recapitalizare a propriului capital. Faptul că s-a ajuns la decizia de 50 la 50 este într-adevăr un lucru care ar scădea povara pusă asupra bugetului. Este o practică internațională normală. Este o decizie în favoarea BNM că se va redistribui doar 50 la sută din profitul său”, a explicat Roman Chirca.
Expertul a comentat și declarațiile deputatului PAS, Igor Grosu, care a spus în plenul Parlamentului că această prevedere nu face decît să mute banii de la Banca Națională în bugetul de stat și invers.

“Ceea ce acum se discută că se trec banii dintr-un buzunar în altul, vorbesc oameni care nu înțeleg cum funcționează de fapt acest sistem, cum e pus banul în circulație și ce este Banca Națională și ce înseamnă bani publici și aceste confuzii sînt dejucate pe scena politică, mai degrabă, dar nu au nimic comun cu realitatea.”, a spus expertul economic.

Parlamentul a votat, vineri, 6 martie, inițiativa președintelui, Igor Dodon, prin care cetățenii sînt scutiți parțială de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar. Documentul a fost susținut de 52 de deputați. Parlamentarii din fracțiunile Blocului ACUM, “Șor” și grupul Candu au fost împotriva ca cetățenii să fie scutiți de plata datoriei pentru miliardul furat.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?