X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Dezvăluiri! Din ce bani a fost finanțată campania Maiei Sandu din 2016

11 noi. 2020,, 14:01   Politică
5699 11

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016 a Maiei Sandu a fost finanțată din exterior. Acțiunea se desfășura prin intermediul unor ONG-uri tampon sub protecția lui Vladimir Plahotniuc.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a prezentat astăzi dovezi și acte ce confirmă acțiunile ilegale în care a fost implicat candidatul Maia Sandu la alegerile de acum patru ani.

Una din aceste scheme a fost pusă în practică prin intermediul Asociației ”Centrul de Analize și Promovare a Reformelor” (CAER).

”Operațiunea CAER a avut loc la alegerile prezidențiale din 2016 și lichidată după scrutin, în mai 2017. Nu are site, rapoarte financiare, date despre activitatea desfășurată”, a declarat Țîrdea.

ONG-ul a fost creat în baza Asociații ”CulturArt”, înregistrată în 2011. În decembrie 2015, acest ONG își schimbă denumirea în Centrul de Analize și Promovare a Reformelor. Actul de înregistrate este semnat de ministrul democrat Vladimir Cebotari.


”Oamenii lui Plahotniuc au ajutat-o să înregistreze aceste ONG-urile. Plahotniuc i-a asigurat protecția în această schemă”, a spus Țîrdea.

Așadar, potrivit actelor prezentate de deputat, CAER a fost înregistrată la 28 decembrie 2015; în ianuarie-aprilie 2016, Ambasada Marii Britanii și Fondul European pentru Democrație au pompat în acest ONG 2 milioane de lei, experți ai acestui ONG sînt Maia Sandu, Igor Grosu, Liliana Onofrei Nicolăescu, Anastasia Taburcean ( ruda Maiei Sandu). În continuare, banii CAER sînt transferați în Fondul electoral al candidatului Maia Sandu, care constituie peste 1,45 de milioane de lei. La 4 martie 2016, Curtea Constituțională decide că președintele țării poate fi ales direct de cetățeni. În noiembrie 2016 au loc alegerile, iar pe data de 7 martie 2017, această asociație își încetează activitatea.

Cu jumătate de an înainte de alegeri, la 22 iunie 2016, este înregistrat un alt ONG -Fortius, condus de Cristina Bujor, jurist Sergiu Litvinenco. Asociația nu are publicate rapoarte financiare, date despre donatori și despre activitatea sa și este folosită pentru a-i finanța pe activiștii PAS. ONG-ul este sponsorizat de Fondul European pentru Democrație - 45 de mii de euro și IPP - 37,5 mii de dolari. Ulterior, banii sînt transferați PAS și de acolo în Fondul electoral al candidatului Sandu.

În schimb, în datele prezentate la CEC despre finanțatorii campaniei electorale a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din 2016 sînt indicați doar pensionarii și liberii profesioniști, toți membri PAS.

” Maia Sandu și partidul său primesc sume enorme din aceste fonduri, nu în sacoșe, ci în saci. Toate aceste fonduri lucrează direct pentru Maia Sandu și achită viața de lux a oamenilor din anturajul lui Sandu”, a spus deputatul.

Parlamentarul a remarcat că deși era înregistrată în calitate de expert CAER, Sandu nu a indicat aceste date în nicio declarație de venit. Aceasta a ascuns și faptul că a făcut parte din Senatul Soros.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?