X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Declarație: Noua definiție a înaltei trădări, adoptată de Parlament, amenință libertatea de exprimare

3 iun. 14:03   Politică
2697 2

Directorul executiv al Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, consideră drept alarmantă adoptarea amendamentelor la Codul Penal de către Parlamentul Republicii Moldova care redefinesc „tădarea de patrie”, transmite Noi.md

Potrivit lui, această nouă definiție a înaltei trădări ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare.

„Definiția lărgită a trădării de patrie este vagă și deschisă abuzurilor, reprezentînd o amenințare deosebită la adresa dreptului la libertatea de exprimare. Această nouă definiție a trădării de patrie ar putea fi folosită pentru a viza disidența politică și vocile critice sub pretextul contracarării influenței străine răuvoitoare. Îngrijorător este faptul că această lege riscă să incrimineze puncte de vedere și opinii care ar trebui protejate conform dreptului internațional,.„ consideră Tofan.

În acest context, Amnesty International Moldova cere Parlamentului să abroge această legislație și o îndeamnă pe președintele țării, Maia Sandu, să nu o promulge.

"Autoritățile moldovenești trebuie să se asigure că orice lege care restricționează dreptul la libertatea de exprimare, precum și orice măsuri de punere în aplicare a legislației în interesul securității naționale, respectă cerințele dreptului internațional al drepturilor omului privind legalitatea, legitimitatea, necesitatea și proporționalitatea, precum și principiul nediscriminării", spune Tofan.


Amintim, la 30 mai, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în a doua și ultima lectură ultimele modificări propuse la Codul penal.

Modificările propuse la Codul penal care vizează trădarea de patrie au fost făcute publice la 24 mai de către partidul de guvernămînt Acțiune și Solidaritate (PAS), reprezentanți ai Serviciului de Securitate și Informații, Procuraturii Generale și Ministerului Justiției. Potrivit autorilor legii, modificările vizează ceea ce este descris ca fiind „trădare pe timp de pace”, extinzînd definiția juridică a infracțiunii și domeniul de aplicare a acesteia, care în prezent se aplică doar pe timp de război, și eliminînd cerința ca astfel de acțiuni să provoace daune directe statului.

Amendamentul introduce, de asemenea, un tip suplimentar de „ trădare de patrie”, care constă în asistarea unui stat străin, a unei organizații străine, a unei „entități neconstituționale” nedefinite sau a reprezentanților acestora, în desfășurarea de „activități ostile împotriva securității statului”, inclusiv „prin campanii de dezinformare”.

6
0
1
3
26

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?