Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

De ce, în Moldova, coaliţia este percepută drept o trădare?

30 ian. 2019,, 18:00   Politică
2900 0

În Moldova, o coaliție post-alegeri este adesea percepută ca o trădare, pentru că în ţară se înregistrează un grad foarte înalt de concurență geopolitică între partidele pe care cetățenii le împart pentru ei înşişi categoric în pro-ruseşti și pro-occidentale și careva paşi ale acestora în încercarea de a se apropia unele de altele sînt priviţi drept trădare.

Este opinia exprimată de Kalman Mizsei, fostul Reprezentant Special al Uniunii Europene în Moldova, în cadrul emisiunii „Discuţia de seară” de la postul de televiziune TVC21, notează Noi.md.

„De foarte multe ori, partidele nu sînt considerate doar drept de stînga sau de dreapta, ci de stînga înseamnă pro-rusesc, iar de dreapta înseamnă partid pro-român, pro-occidental. Este un moment care creează impedimente. Dacă cineva, de exemplu, un partid pro-rusesc, ajunge să coopereze cu un partid pro-român, atunci această cooperare este privită ca o trădare, şi de o parte, şi de alta. De fapt, este o simplificare imensă", a subliniat Kalman Mizsei.

El a menționat că se spune despre comuniști că au fost pro-ruși. „Dar aceasta este o simplificare. Acolo, integrarea europeană a existat într-o oarecare măsură, cu deficienţe, dar ea avea loc. Uneori, noi nu eram prea mulțumiți, de exemplu, atuni cînd președintele Moldovei, Vladimir Voronin, a semnat, la Moscova, cunoscuta declarație cu Dmitri Medvedev și Igor Smirnov. Dar, în principiu, comuniştii au optat pentru perspectiva integrării europene și ar fi o mare simplificare să le spunem comuniștilor că sînt pro-ruși", a declarat fostul Reprezentant Special al Uniunii Europene în Moldova.

Potrivit acestuia, pe de altă parte, a-i numi pro-europeni pe cei care promovează sloganuri pro-europene, dar nu promovează reforme pro-europene – este şi aceasta o mare simplificare. Kalman Mizsei a remarcat că, în 2015, a existat un moment interesant în țară, cînd în timpul protestelor împotriva autorităților sursa geopolitică era mai puțin importantă. Dar atunci partenerii americani și români nu au sprijinit schimbarea puterii.


„Acum există din nou o astfel de situație cînd rolurile jucate de actorii politici sînt un element al jocului. Partidul Democrat, mai întîi de toate, se gîndește la Sandu și la Nastase ca la opoziție, iar la socialiști – ca la nişte potențiali parteneri de coaliție. Acum este dificil. Există o contradicție între cei care îşi doresc o conducere bună și un stat de drept și cei care se tem de această perspectivă. Dar acea parte a partidelor care doresc un stat de drept și o viață politică decentă ar trebui să apeleze la întregul electorat, indiferent de limbă", a spus Kalman Mizsei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?