Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

De ce este imposibil un consens între politicienii moldoveni. Opinie

5 iul. 2023,, 17:45   Politică
2800 0

Un consens politic între liderii politici din Moldova este imposibil din cauza mentalității feudale a politicienilor moldoveni, fiecare dintre ei simțindu-se un fel de "prinț moștenitor" sau "prințesă".

O astfel de opinie a exprimat Victor Josu, politolog și fost consilier al primului președinte al Republicii Moldova, menționînd că un consens între ei este imposibil prin definiție, ci doar luptă între ei pentru distrugerea celor asemeni lor, și nici măcar "partenerii externi" nu sînt în stare să unească "principii" noștri, transmite Noi.md.

El a amintit că, din cînd în cînd, în mediul politic (uneori cvasi-politic) moldovenesc există îndemnuri către un fel de consens în numele integrării europene, pentru semnarea a ceva de genul Pactului de la Snagov, care a fost semnat în 1995 de 14 partide românești care au fost de acord să susțină ideea aderării României la UE.

"Și de fiecare dată vrei să întrebi autorii unor astfel de îndemnuri: vorbiți serios? Sau glumiți? Sau (poate) lucrați pentru a obține un nou grant? Dacă e aceasta din urmă, atunci se iartă, pentru că e lucru de înțeles, toți trebuie să mănînce. Înțeleg, dar tot nu este serios. Căci, de fapt, noi am ajuns deja la un consens cu privire la întrebarea respectivă, chiar de două ori. Prima dată, cînd la putere era Voronin, atunci și cei de stînga, reprezentați ce PCRM, și opoziția de dreapta erau pentru integrarea europeană. Întrebarea este: de ce a fost nevoie la 7 aprilie 2009 de distrus consensul? A doua oară, consensul a fost sub guvernarea lui Plahotniuc. Dodon cu "integrarea eurasiatică" a lui a fost o găselniță pentru a curta electoratul de stînga. Ceea ce a funcționat la timpul său. Dar chiar Dodon însuși a îndemnat deschis la integrarea europeană "de la Lisabona la Vladivostok". Din nou - de ce au distrus consensul cu povestea despre "statul captivat"? Doar pentru a-l elimina pe euro integratorul "greșit" Plahotniuc, pentru ca statul să fie captivat de eurointegratorul "corect" Sandu?", a scris Victor Josu pe pagina sa de socializare.

În opinia sa, problema nu constă în absența unui consens "de dragul integrării europene", ci în mentalitatea feudală a politicienilor moldoveni.


"Fiecare dintre ei este, prin psihotip, un fel de "prinț moștenitor" sau "prințesă". Un consens între astfel de "prinți" este imposibil prin definiție, ci doar luptă între ei pentru distrugerea celor asemeni lor. Nici măcar "partenerii externi" nu sînt capabili să-i unească pe "prinții" noștri. Maximum ce pot face partenerii este să impună grupului de "prinți corecți" un consens împotriva "prințului greșit" (iunie 2019). Altfel nu se poate. Și nu-i mai tratați pe moldoveni cu consensuri. Pentru că așa sîntem noi. De atîta!", a subliniat Victor Josu.

22
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?